Usodne poškodbe glave

Kirurginja ob sprejemu Arine: "Prvič sem videla tako poškodovanega otroka, čeprav sem specialist že 9 let"

G.G.
8. 5. 2017, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na današnji sodni obravnavi v primeru smrti dveletne deklice Arine je sodnica prebrala, kaj so o dogajanju na dan, ko so deklico odpeljali v bolnišnico, povedali zdravniki.

STA
Soobtoženi Mirzan Jakupi je zanikal, da bi z Alibabićevo komuniciral prek svojih sorodnikov,

Na leseno klop kranjskega okrožnega sodišča sta se danes spet usedla, vsak na svojo stran, pripornika Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi. Obtožena sta, da sta lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dveletno deklico Arino, da je ta umrla. Na dosedanjih obravnavah je Alibabićeva za brutalno pretepanje njene hčerke obtožila Jakupija, ki naj bi Arino sovražil, saj ni bila njegov otrok. Jakupi je očitke zavrnil. Trdi, da deklice ni tepel.

Sodnica je danes prebrala, kaj so o poškodbah Arine povedali dežurni zdravniki na Jesenicah. Ko je Alibabićeva okoli poldneva v soboto 2. julija 2016 klicala na pomoč, je telefon dvignil dežurni na jeseniški urgenci Marko Krajnik. Ko mu je mati povedala, da otrok ne diha, sta s sodelavko nemudoma odšla do stanovanja. Deklica je ležala na vzmetnici, ki je bila na tleh, saj je bila postelja polomljena. Jakupi je dejal, da jo je takšno našel in da je bruhala, drugih poškodb najprej ni omenjal, šele kasneje je mrmral, da se je včeraj udarila v koleno.

Jakupi ni deloval, kot skrbni starš

“Odgovori niso bili takšni, kot bi jih pričakoval od skrbnega starša,” je povedal Krajnik, ki je po pregledu deklice, ki je še dihala, ocenil, da je morebiti doživela epileptični napad (trzanje ramen) ali pa je imela poškodbo glave (zenici nista reagirali), čeprav ni bilo opaznih krvavitev. Imela pa je modrice po glavi in telesu.

Do stanovanja so kmalu prišli kriminalisti, deklico Arino pa so gasilci odpeljali v jeseniško bolnišnico. Dežurna na jeseniški kirurgiji Petra Rupar je takoj sklicala reanimacijsko ekipo. Arina je bila nezavestna, imela je krče. Oskrbeli so jo s kisikom, ugotovili, da še diha, a se ne odziva več. Raven kisika v krvi je bila nizka, desna zenica široka, a neodzivna – znak, da je nekaj narobe z možgani.

Nova in stara poškodba

Ruparjeva, ki je kasneje povedala, da je “prvič videla tako poškodovanega otroka, čeprav je specialist že devet let”, je naročila računalniško tomografijo glave (CT). Sumi so se potrdili. Arina je imela hude poškodbe, “znotraj lobanjsko krvavitev”. Stanje je bilo kritično, operacija nujna, zato so jo s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer opravljajo takšne operacije. Poškodbe so bile tako hude, da je Arina čez dva dni umrla.

Kdaj je dobila Arina usodne poškodbe? Dežurna nevroradiologinja je poročala o velikem subduralnem hematomu, ki je bil kombinacija starejšega in svežega. Starejšega je datirala najmanj dva tedna nazaj, najverjetneje pa je nastal pred enim mesecem ali še več. Sveži hematom je bil star dva ali tri dni.

Rdeča luč - poškodbe ji je nekdo zadal

Je možno, da bi si deklica sama zadala te poškodbe, kot namiguje Jakupi, ki pravi, da je živahna Arina večkrat padla s postelje ali se kam udarila? Takšna narava poškodbe je “rdeča luč, da gre za posledico poškodbe, ki jo je zadala tretja oseba,” je bila jasna dežurna nevroradiologinja. In glede na obdukcijsko poročilo, je imela Arina ogromno poškodb. Omenimo le dogodek iz 14. maja, ki ga je v zagovoru opisala Alibabićeva, ki poskuša zdaj kot edinega krivca orisati Jakupija. Mirzan je takrat poslal Sandi SMS sporočilo:“Ubiču jo. Stoka jedna” (Ubil jo bom. Prekleta živina). Vsebina se je nanašala na Arino, ki naj bi razposajena razmetala stvari v sobi. Sanda je pohitela domov in v dnevni sobi zagledala bledega in živčnega Mirzana.“Arina je ležala na peni. Izdal ga je pes,” je spet v solzah razlagala obtožena. Ker je pes lizal kapljice krvi, je Sanda sklepala, da je Mirzan potisnil Arino v stranico omare, ki je bila poškodovana. Takrat sta se Sanda in Mirzan hudo skregala, tudi zaradi njegovega žaljenja Arine in drugačnega odnosa do Arine in njegovih otrok iz prejšnjega zakona.

Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem Alibabićeve mladoletne hčerke, ki je občasno pazila na Arino. Javnost je izključena iz tega dela sojenja, pestro pa bo 19. maja, ko bo na prostoru za priče nastopil Senad Kardašević, oče Arine in bivši partner Sande Alibabić.