Velika škoda

Drzna tatvina: v občinsko garažo po letalo

pk
11. 6. 2017, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dragocena lastnina Občine Ajdovščina – brezpilotno letalo za odkrivanje požarov – je izginila iz garaže. Javnost je presenečena; sprašuje se, kako je mogoče, da se je to zgodilo.

profimedia
Zlikovec si je prisvojil občinsko letalo.

Na Vipavskem se je razširila vest o drzni kraji. Iz garažnih prostorov občine je izginilo okrog 100.000 evrov vredno letalo, ki predstavlja del sistema za zgodnje odkrivanje požarov v naravi. 

Občina je letalo, ki ga je razvila skupaj s partnerji v okviru evropskega projekta Holistic, prevzela konec leta 2015. Skoraj ves denar zanj je prispevala Evropska unija v okviru enega od programov čezmejnega sodelovanja. Letalo lahko odkriva požare in olajša usmerjanje gasilcev ob gašenju ognja. Doslej je bilo brezpilotno letalo uporabljeno enkrat, in sicer ob požaru na Kuclju, ki ga je povzročila pirotehnika na zadnje silvestrovo.

PGD Selo
Brezpilotno letalo se je izkazalo za koristno pri obvladovanju požara na Kuclju.

Na sledi zlikovcu

Da je do kraje res prišlo, nam potrdi tudi policija. O dogodku so jih iz Ajdovščine obvestili minuli teden. »Ukradli so brezpilotno letalo s pripadajočo opremo in termovizijske kamere za opazovanje požarov. Po izvršitvi kaznivega dejanja je nepridiprav odtujene predmete odnesel neznano kam. Po prvih zbranih podatkih je do tatvine prišlo v obdobju zadnjih nekaj tednov. S tem protipravnim ravnanjem je nastala velika materialna škoda,« pove Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica. Doda, da nam drugih konkretnejših informacij zaradi še trajajoče kriminalistične preiskave ne more posredovati.

ajdovscina.si
Občina je letalo hranila v svojih garažah, neposredno pri občinski stavbi.

Kaj pa zdaj?

Občino, ki je zaradi kraje oškodovana za vsaj 100.000 evrov, prosimo za komentar. Zanima nas, ali so imeli letalo zavarovano, ali je bil prostor, kjer so ga hranili, zaščiten z videonadzorom ali kako drugače in kaj sledi – ali si bodo omislili novega, vendar nam sporočijo, da bodo kaj več lahko povedali v ponedeljek, ko bo na voljo župan Tadej Beočanin.

Javnost se sprašuje, kako da ni bilo bolje poskrbljeno za varnost letala. »Menim, da je nekdo dobro načrtoval to krajo in da je o letalu in tem, kje je, vedel precej. Čudi me, da občina ni imela bolj zaščitene garaže, če je v njej skladiščila tako dragoceno lastnino. Kolikor vem, namreč pri garažah ni postavila niti kamer,« dogodek komentira domačin.