Davljenje

Smrt še enega otroka zaradi neumne igre

uk
22. 9. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dvanajstletnik je podlegel izjemno nevarnemu izzivu, ki je vzel že več mladih življenj.

Facebook
Karnel Haughton

Karnel Haughton je že sedmi otrok v Veliki Britaniji, ki je umrl med tako imenovanim izzivom davljenja. Točnih podatkov, koliko mladih je umrlo po vsem svetu, ni, smrtnih žrtev naj bi bilo nekaj deset.

Otroci in mladostniki se med tako imenovanim izzivom davljenja tudi snemajo in marsikdo je posnel lastno smrt.

Postopka te res neumne igre ne bomo opisovali, da se ne bi kdo lotil smrtonosnega izziva. Povemo lahko samo, da večina oseb pri davljenju ne umre zaradi pomanjkanja kisika, temveč zaradi prekinjenega dostopa krvi v možgane. Oseba, ki se ji prekine dostop krvi v možgane, pade v nezavest že po približno petnajstih sekundah (tudi prej), in če se davljenje nadaljuje, v približno tridesetih sekundah že lahko nastopi smrt ali pride vsaj do resnih možganskih okvar. In težava pri tem izzivu je, da mladostniki tega ne vedo in mislijo, da bodo lahko zdržali brez kisika več kot eno minuto.

Nesrečnega Karnela je mati našla na tleh brez zavesti. Takoj je poklicala rešilca, a ga niso mogli več rešiti. Otroke je tako treba opozoriti, da je to, kar sami imenujejo igra, smrtno nevarno početje, ki vsako leto vzame vsaj deset življenj. Žal je bil med njimi tudi dvanajstletni Karnel, ki se nevarnosti najverjetneje sploh ni zavedal.