Vohunjenje

Nemške politične stranke napadli hekerji

M.K./STA
21. 9. 2016, 21.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Več nemških političnih strank in poslancev je bilo minuli mesec tarča hekerskega napada, za katerim bi lahko stali ruski hekerji, so v četrtek poročali nemški mediji. Nemške oblasti so sicer že maja Moskvo obtožile vohunjenja in sabotaže.

Profimedia
Med tarčami hekerskega napada sta bili sicer tudi Krščansko-demokratsko unija nemške kanclerke Angele Merkel in stranka Die Linke. (Slika je simbolična.)

Poslanci in sodelavci različnih strank so 15. in 24. avgusta prejeli elektronsko pošto, ki je bila poslana pod pretvezo, da jo pošilja zveza Nato. Vsebovala je internetno povezavo, ki je ob kliku sprožila namestitev programske opreme za vohunjenje.

V dokumentu nemški Zvezni urad za informacijsko varnost in nemška notranja obveščevalna služba poslance opozarjata pred tovrstnimi napadi, pri čemer ne navajata, kdo jih je izvedel. Mediji so medtem ob sklicevanju na vladne vire poročali, da so jih izvedli ruski hekerji.

Tudi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na neimenovane varnostne vire, bi bila lahko za napade odgovorna Rusija.

Vodja urada za informacijsko varnost Arne Schönbohm je za Süddeutsche Zeitung potrdil, da so obvestili stranke o napadu, ki sta jih odkrila Nato in nemška zunanja obveščevalna služba. "Glede na situacijo v ZDA, je pomembno, da se lahko stranke zaščitijo pred vohunjenjem," je dejal Schönbohm.

Pred predsedniškimi volitvami v ZDA je bila namreč tarča napada tudi tamkajšnja demokratska stranka, pri čemer naj bi tudi za tem napadom stali ruski hekerji.

Tudi v nemškem uradu se bojijo, da bi lahko lahko v Nemčiji, kjer bodo prihodnje leto potekale parlamentarne volitve, hekerji skušali vplivati na kampanjo in volitve, še navajajo mediji. Med tarčami napada sta bili sicer tudi Krščansko-demokratsko unija nemške kanclerke Angele Merkel in stranka Die Linke.

Nemške oblasti so maja Moskvo obtožile, da stoji za hekerskim napadom na spodnji dom nemškega parlamenta. Ista skupina ruskih hekerjev, ki deluje pod imenom Sofacy oziroma APT 28, pa je izvedla tudi napad na urad zavezništva Nato in francosko televizijsko mrežo TV5.