Audi Q6 e-tron

Nova platforma, večja učinkovitost

PP
30. 3. 2024, 10.56
Posodobljeno: 30. 3. 2024, 10.58
Deli članek:

Pri Audiju predstavljajo povsem novega člana električne družine e-tron, ki ga bo zaznamovala uporaba nove arhitekture. Slednjo so pred časom razvijali skupaj z znamko Porsche.

Audi
Audi Q6 e-tron

Model Q6 e-tron je novo nadaljevanje razvoja baterijskih vozil znamke štirih krogov, uvrščal se bo med manjšega Q4 e-tron in večjega Q8 e-tron. Oblikovno je novinec pobral nekaj prepoznavnih linij od modela Q4 e-tron in še od bolj eminentnega e-trona GT quattro. Izstopajo minimalistični in zelo napredni matrični LED-žarometi z različno animacijo in grafiko, velika prepoznavna Audijeva maska, nova so tudi aluminijasta platišča, zadek pa krasijo OLED-luči, prav tako s spremenljivo grafiko, katere svetlobni pas se razteza čez celotna prtljažna vrata. Ta 2350 kilogramov težak velikan v dolžino meri 4,77 metra, v širino krepkih 1,99 metra, visok pa je zmernih 1,64 metra. Še bolj pomemben je podatek, da razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,89 metra, kar kaže na to, da gre za prostorsko bogat avtomobil. Nemci izpostavljajo predvsem obilo prostora za potnike na zadnji klopi (naslon deljiv v razmerju 40:20:40), velik 526-litrski prtljažnik (povečati ga je mogoče na skupno 1529 litrov) in 64-litrski sprednji frunk za odlaganje polnilnih kablov.

Audi
Audi Q6 e-tron
Q6 e-tron je prvi Audijev električni avtomobil, grajen na novi namenski platformi (PPE – Premium Platform Electric). Ta omogoča vgradnjo 800-voltne polnilne arhitekture, kar ima za posledico hitrejše polnjenje. Med sprednjo in zadnjo osjo so tako vgradili novo razvito litij-ionsko baterijo z uporabno kapaciteto 94,9 kWh (12 modulov, 180 celic), ki na papirju zagotavlja do 625 kilometrov dosega. Na polnilnicah z enosmernim tokom bo moč polnjenja znašala do 270 kilovatov, kar pomeni, da se z 10 na 80 odstotkov teoretično napolni v 21 minutah. Na domači polnilnici z izmeničnim tokom bo šlo največ do 11 kW.

Na trgu bosta na voljo dve izvedbi modela Q6 e-tron. Klasični in športno navdahnjeni SQ6. V obeh primerih bosta novinca poganjali dve električni enoti, kar pomeni, da se bo moč prenašala na vsa štiri kolesa, bo pa med njima razlika v stopnji moči. Sistemska moč osnovnega modela znaša 285 kilovatov, SQ6 bo razvijal največ 380 kilovatov. V praksi to pomeni, da bo najvišja hitrost 210 oziroma 230 km/h, odriv z mesta do 100 km/h pa bo trajal 5,9 oziroma 4,3 sekunde. In še to. Pri Audiju omenjajo, da bo Q6 e-tron na izbranih tržiščih na voljo v izvedbi s 83 kWh baterijo, le z enim električnim motorjem in pogonom na zadnji kolesni par.

Audi
Audi Q6 e-tron
Potniška kabina je glede na premijski karakter znamke v tem slogu tudi zasnovana. Na prvi pogled nam v oči pade prepoznavna oblika volana, celotna armaturna plošča pa je popolnoma nova. Digitalizacijo upravljanja predstavlja dolg, tanek in ukrivljen OLED-zaslon, kjer sta dva ločena prikazovalnika – 11,9-palčni v vlogi merilnikov, 14,5-palčni pa kot zaslon na dotik, kjer je mogoče upravljati vse sisteme in ki je podkrepljen z izboljšano programsko opremo. Ker je treba slediti trendom, so pri Audiju dodali možnost vgradnje še tretjega zaslona (10,9 palčni) za sovoznika, ki si bo med vožnjo lahko ogledoval filme, serije in vse ostale pretočne vsebine. In če smo še malce bolj natančni, obstaja še četrti prikazovalnik – zrcaljenje podatkov na sprednjo šipo. 

Audi
Audi Q6 e-tron
Pri Audiju navajajo, da bodo za novega Q6, ki se kot prvi električni audi sestavlja v matični tovarni v Ingostadtu, začeli v nekaj dneh zbirati naročila, prve predaje pa sledijo poleti. Osnovni Q6 e-tron v Nemčiji stane 74.700 evrov, SQ6 e-tron pa 93.800 evrov.