Povečana prostata

Zakaj mnogim moški greni življenje in kako se preprečiti težave

Mare Koren
30. 3. 2024, 11.10
Deli članek:

Statistika pravi, da je pri moških z leti pogostejše slabše delovanje prostate kot pa izguba las. Če pogledamo okoli sebe, si zlahka predstavljamo, koliko jih ima torej težave s prostato.

Dreamstime
Simptoma (težavi, ki ju občuti moški) sta ponavadi draženje mehurja in oteženo uriniranje.

Razlag, zakaj se začne z leti prostata povečevati, je več. Ena pravi, da ima pri tem pomembno vlogo DHT ali dihidrotestosteron, ki vpliva na rast in razvoj te moške žleze ter je v obdobju otroštva in odraščanja seveda zelo pomemben. Telo spreminja testosteron v DHT in s tem spodbuja rast prostate. Ko pa naj bi bila ta dovolj velika, bi se moral proces ustaviti. Pri nekaterih moških se to zgodi, pri drugih ne. Z raziskavami so ugotovili, da moški, ki ne tvorijo DHT, s povečevanjem prostate nimajo težav. Druga razlaga pravi, da gre za hormonsko neravnovesje. Ko se moški stara, raven testosterona počasi upada. Encim aromataza spremeni nekaj testosterona v estrogen; raziskave so pokazale, da imajo moški s povečano prostato visoke koncentracije z estrogeni povezanih encimov, kar naj bi spet vplivalo na rast te žleze. In še tretja razlaga: ta pravi, da je za povečevanje vzrok kronično vnetje. Vnetje je sicer normalen odgovor na zdravstvene težave in poškodbe v telesu, vendar pa nanj vplivajo tudi prehrana, stres in povišan krvni sladkor. To lahko povzroči stalno vnetje; tega so namreč opazili v 43 do 98 odstotkih vzorcev problematičnega tkiva prostate.

Vsak moški lahko veliko naredi zase

Kakorkoli že, povečevanje prostate moškim precej greni življenje, pa naj bo to siljenje na uriniranje ali vstajanje zaradi njega ponoči, da o psihičnih težavah, ki zagotovo načnejo tudi partnerski odnos, sploh ne govorimo. Nekateri se kar vdajo v usodo in začno jemati zdravila. Vendar pa lahko vsak moški veliko naredi zase sam. Kadarkoli se že odloči za to, mu bo koristilo. Najbolj pa bo pomagalo, če bo posegel po primernih ukrepih čim prej. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zdravljenjem in ohranjanjem zdrave prostate, so zbrali nekaj najboljših nasvetov. Ti so povezani s skoraj vsemi področji v življenju.

Ribe vsaj trikrat na teden

Morda bo za koga najtežje spremeniti prehrano, vendar pa je to izredno koristen nasvet tudi za zdravje v celoti. Kaj je treba spremeniti? Hrana, ki je pogosto na mizi, naj vsebuje čim več vitamina C; jesti je treba več stročnic, orehov in izdelkov iz soje, če se seveda odločite zanje. Veliko soje je sicer gensko spremenjene, zato je treba biti previden. Hrana naj vsebuje tudi veliko vitamina E (dobite ga z oreščki – od orehov, mandljev, brazilskih in indijskih oreškov do domačih lešnikov), pomembna sta tudi cink in betakaroten (na primer v korenju, oranžnih bučah vseh vrst). Strokovnjaki posebej priporočajo uživanje rib vsaj trikrat na teden, ker so pomemben vir maščobnih kislin omega 3. Poleg tega izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Moški, ki skrbijo za zdravje svoje prostate, naj bi pridno grizljali bučna semena, ker vsebujejo veliko cinka in fitosterolov, ki varujejo prostato. Podobno velja za redno uživanje paradižnika, ki vsebuje likopen.

Dreamstime
Zdrav jedilnik je pomemben. Hrana, ki je pogosto na mizi, naj vsebuje čim več vitamina C; jesti je treba več stročnic, orehov in izdelkov iz soje. Priporočeno je tudi, da uživate ribe trikrat na teden.

Ne zadržujte urina!

Na vodo je treba vedno, ko začutite, da vas tišči. Zadrževanje urina ni zdravo, to gotove že veste. Malo manj znano je, da naj bi za ohranjanje zdravja prostate ne bilo dobro uživati nekaterih zdravil brez recepta. To velja za zdravila proti prehladu in gripi, ki vsebujejo antihistamine (proti alergijam) in dekongestante (sredstva, ki preprečujejo nabiranje sluzi), saj raziskave kažejo, da spodbujajo rast prostate.

Dreamstime
Za ohranjanje zdravja prostate naj ne bi bilo dobro uživati nekaterih zdravil brez recepta.
Kaj lahko ženske storimo za svoje moške

Ženska lahko svojemu moškemu pomaga tako, da sploh ne bo vedel za to. Izkoristite njegovo tekmovalnost! Svojemu moškemu boste pomagali, če ga boste spodbujali k skupni telovadbi. Moški so tekmovalni in tega duha se da zlahka priklicati na dan. Zato ga premamite v šport, s čimer pa boste koristili tudi sebi. Ko se lotite spreminjanja prehrane, nikar ne govorite o dieti.

Profimedia
Uživajte v preživljanju prostega časa v dvoje.
Večinoma si ljudje pod tem (ne samo moški) predstavljajo trpinčenje s stradanjem in uživanjem neužitnih jedi. Postopoma uvajajte obroke z več zelenjave in manj mesa, manj naj bo tudi škrobnih živil, kot so testenine in podobno. Priporočajo tudi, da uporabljate manjše krožnike, ker je tako težje opaziti, da je na njih manj hrane. In privoščite si več krajših počitnic, ki naj bi bile celo bolj koristne od daljših. Zadostuje že podaljšan konec tedna vsake dva meseca ali pa večkrat po teden dni.