Bolezni srca

Pritisk za prsnico je pomembno sporočilo

M. K.
30. 3. 2024, 10.45
Deli članek:

Bolečina v prsih ali angina pektoris nastopi, če srčna mišica ne dobi dovolj s kisikom obogatene krvi. Hudo stiskanje lahko izžareva v hrbet, čeljust, ramena, vrat ali roke.

Dreamstime
Vsakogar, ki ga stiska v prsnem košu, je treba vzeti zelo resno in mu priskrbeti zdravniško prvo pomoč.

Po navadi nas srce prestraši med fizičnim naporom, in če ne bolehamo za najbolj nevarno obliko bolezni, bolečina pojenja, čim obmirujemo. Eno najpogostejših srčnih težav lahko preprečimo s povsem enakimi ukrepi, kot veljajo za ohranjanje zdravega srca.

Srce kliče na pomoč

Tako imenovana stabilna angina pektoris, ki jo je moč predvideti in povsem popusti, če obmirujemo in vzamemo zdravila, še zdaleč ni tako nevarna kot njena nestabilna različica. Slednja se pojavi celo med mirovanjem, ob povsem normalnem pulzu in krvnem tlaku, povzroča pa jo nevarno zoženje koronarne arterije, lahko celo krvni strdek, ki pa žilo ovira ali ne. V takem primeru lahko pride celo do srčnega infarkta oziroma nenadne smrti zaradi motnje srčnega ritma. Zato je treba vsakogar, ki ga stiska v prsnem košu, vzeti zelo resno in mu priskrbeti zdravniško prvo pomoč. Šele ko zdravnik preveri, kaj nam želi srce povedati, lahko angino pektoris "oskrbimo" sami.

Dreamstime
Omejevanje uporabe soli zmanjša nevarnost za srčno bolezen za tretjino.

Jejte ribe

Ribja maščoba preprečuje krvne strdke in vnetne procese na arterijah, obenem pa ščiti pred nepravilnimi srčnimi ritmi, ki lahko vodijo v srčni napad. Če ne uživate rib vsaj tri- do petkrat na teden, razmislite o dodatkih ribjega olja. Jejte hrano kot na primer ovseni kosmiči, fižol, grah, ješprenj, jagode, hruške, pomaranče. V vodi topne vlaknine v črevesju tvorijo nekakšno želatinasto snov, ki zmanjša vsrkanje zaužitih maščob, s tem pa znižuje holesterol. Izmed hrane pa so zelo pomembni še najboljši ogljikovi hidrati, ki skrbijo za stanje krvnega sladkorja. 

Omejite porabo soli

Omejevanje uporabe soli zmanjša nevarnost za srčno bolezen za tretjino, ne glede na to, ali imate visok krvni tlak. Zavoljo tega se izogibajte tudi industrijsko pripravljenim izdelkom, od salam do paštet in jedem iz pločevinke. Čim več kuhajte sami.

Redno se gibajte

Petkrat na teden pojdite na 30-minutni sprehod. Gibanje dviguje raven dobrega holesterola in znižuje raven slabega ter trigliceridov, umirja visok krvni tlak in pospešuje kroženje antioksidantov, ki varujejo celice srca in žil pred poškodbami. Že če vsak dan 20 minut vrtite sobno kolo, naredite veliko zoper srčni napad.

Dreamstime
Mnogi bolniki z angino pektoris sčasoma že dobro vedo, kdaj jim preti napad.

Vloga ustne higiene

Dobra zobna ščetka in zobna nitka sta pravzaprav najcenejši obliki zaščiti srca. Če ju uporabljate redno, preprečite bolezni dlesni, ki podvojijo tveganje za srčno bolezen, saj povzročajo tiho bakterijsko vnetje, kar aktivira imunski sistem, da sproži vnetne procese po vsem telesu. Vsako kronično vnetje v telesu pa pospešuje tvorjenje oblog na žilah!

Zakaj in kako nastane angina pektoris

Srčna mišica potrebuje za normalno delovanje kisik. Z njim jo oskrbuje kri, ki priteka v srčno mišico po koronarnih arterijah. Če se arterije ožijo zaradi ateroskleroze, dobiva srčna mišica vse manj krvi in kisika. Vse skupaj poslabša še visok krvni tlak, ki pospeši bitje srca, kajti hitreje ko srce dela, več kisika potrebuje. Ko srce več ne more normalno biti, začutimo bolečino za prsnico, ki traja od ene do pet minut. Imamo neprijeten občutek stiskanja, tiščanja, tesnobe, pritiska in teže na prsnico, ki se lahko širi po rokah vse do leve polovice obraza, mnogi jo čutijo tudi v tilniku in levi lopatici. Zelo pogosto sproži napad telesni ali duševni napor, mraz, pa tudi obilen obrok ali živahen spolni odnos. Po vzetem zdravilu in mirovanju bolečina popusti. Mnogi bolniki z angino pektoris sčasoma že dobro vedo, kdaj jim preti napad, zato se mu lahko naučijo izogibati.