One/oni

Odprtje 54. Tedna slovenske drame

Teja Pelko
7. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Na svetovni dan gledališča so v Prešernovem gledališču Kranj slovesno odprli že 54. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti.

Sandi Fišer/Mediaspeed za PGK
Nasmejani ustvarjalci Boja na požiralniku med zarezom v slavnostno premiersko torto.

Začel se je s prebiranjem slovenske in mednarodne poslanice ob svetovnem dnevu gledališča, ki sta ju zapisala slovenski režiser Žiga Divjak in norveški dramatik Jon Fosse, sledila je slovesna podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (igralsko nagrado Duše Počkaj za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih sta prejela Jernej Gašperin in Saša Tabaković, nagrado Marka Slodnjaka za izjemne stvaritve v režiji v zadnjih dveh letih Nina Šorak, nagrado Marije Vera za življenjsko delo Željko Hrs, nagrado Poldeta Bibiča za življenjsko delo pa Draga Potočnjak), češnjo na vrhu smetane pa je dodala krstna uprizoritev gledališke črtice Lovra Kuharja/Prežihovega Voranca z naslovom Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Mediasepeed
Tudi zakonca Romana in Lojze Krajnčan sta se prišla poklonit svetovnemu dnevu gledališča.

Mediasepeed
Igralec, performer, publicist in režiser Niko Goršič je dramaturginji Marinki Poštrak čestital za letošnjo nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Sandi Fišer/Mediaspeed za PGK
Nagrajenci Draga Potočnjak, Nina Šorak in Jernej Gašperin so bili zelo veseli prejetih priznanj.

Sandi Fišer/Mediaspeed za PGK
Igralca Matej Puc in Iztok Drabik Jug sta si z zanimanjem ogledala novo predstavo Jerneja Lorencija.

Mediaspeed
Vesna Slapar in Vesna Pernarčič sta prišli pogledat svoje igralske kolege.

Mediaspeed
Igralka Damjana Černe in vodja marketinga in odnosi z javnostmi v Slovenskem mladinskem gledališču Helena Grahek sta bili zelo ponosni na svojega sodelavca Željka Hrsa.