One/oni

Znani obrazi ob materinskem dnevu

Teja Pelko
25. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Svojim mamam so zelo hvaležni, to pa jim znajo tudi pokazati

osebni arhiv
Ajda Mlakar

Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga od leta 1910 praznujejo 14. maja, v Evropo pa je ta navada prišla po prvi svetovni vojni. Sprva so ga proslavljali 15. maja, nato pa so ga prestavili na 25. marca. Vprašani znani obrazi imajo s svojimi mamami zelo lepe odnose, na njihov dan pa jim tudi voščijo. V zahvalo za vse, kar so jim dale in jih naučile, pa jim ob tem poklonijo tudi kakšno malenkost.

Igralka Lea Cok
Mami sem najbolj hvaležna za njeno vero vame. Da je zaupala svoji intuiciji in me naučila poslušati mojo. Vsako leto ji to hvaležnost izrazim drugače. Včasih ji kaj napišem, kdaj kaj kupim, kdaj kam greva. Različno, je pa vedno pristno.

Arhiv Lady
Lea Cok

Igralka Gaja Višnar
Prihajam iz družine vsemogočnih žensk, velikokrat se čudim, kako moja mama vse zmore. Najbolj sem hvaležna, da me je vedno brezpogojno podpirala in usmerjala bolje, kot bi se znala sama. Predvsem sem občudovala, kako me je med mojim desetletnim bivanjem v ZDA goreče spodbujala, čeprav bi me raje imela bližje sebi. Dala mi je občutek za odgovornost, podjetništvo in to, da si moram znati tudi privoščiti. Med dnevom žena in materinskim dnem ima še rojstni dan, tako da je pri nas marca hiša vedno polna rož. Sem pa tudi mojstrica pisanja ganljivih kartic, v katerih izrazim svojo hvaležnost in ljubezen. Večino jih prinesem iz ZDA, kjer je pisanje voščilnic in zahvalnih kartic bolj v modi kot pri nas. In če je le mogoče, smo za materinski dan skupaj – to je v današnjem svetu materialnega izobilja največ vredno.

Goran Antley / M24.si
Gaja Višnar

Voditelj in pevec Klemen Bunderla
Najbolj sem mami hvaležen za vso sončno energijo, njen sproščeni smeh, podporo in da je dobro, taktično cenzurirala, katere informacije so šle do mene. Če ne bi, se z večino stvari, ki jih danes delam, ne bi ukvarjal. Pa me najbolj veselijo. Če sem kje v bližini, ji ne uideta kaj sladkega in rožica, če me ni, se pa seveda slišiva! Če vas tudi tokrat bere, pa: »Mami, hvala ti in lep materinski dan! Verižica iz makarončkov pa še pride, hehe.«

Luka Švigelj
Klemen Bunderla

Voditeljica Ajda Mlakar
Svoji mami sem hvaležna za veliko stvari, najbolj pa za to, da me je naučila samostojnosti in neodvisnosti. Že kot deklici mi je vedno govorila, kako pomembno je, da človek v življenju najde nekaj, kar rad dela, in se v tej smeri razvija. Privzgojila mi je dobre delovne navade, kar mi sploh zdaj, ko imam res natrpan urnik in ogromno dela, zelo pomaga. Čeprav je bila njena vzgoja včasih precej stroga in špartanska, sem vesela, da me je naučila, da se s trdim delom in zagnanostjo lahko premikajo gore. Hvaležna sem, da so me moji starši opolnomočili in pripravili na realno življenje. Mislim, da je to, poleg ljubezni, največ, kar ti lahko dajo.

Igralka Maja Martina Merljak
Mami sem izjemno hvaležna za njeno neumorno energijo, ki sem jo podedovala po njej. Čeprav je ta energija lahko naporna – tako za tistega, ki jo ima, kot okolico – pa vključuje na drugi strani neusahljivo vztrajnost, ki je zame ena najboljših vrednot, ki jih lahko človek ima. Če le ne pozabim, na ta datum – kar se mi rado zgodi s katerimkoli datumom – mami vsaj pokličem in ji voščim. Če prideta s tatijem na obisk, pa rada tudi kaj dobrega skuham ali spečem. Odkar imam otroka, me večinoma na ta dan spomnita onadva s kakšno voščilnico, ki jo izdelata v vrtcu ali šoli. Oziroma me spomni kar mami sama, ko me pokliče, da ona vošči meni. (smeh)

Sašo Švigelj / M24
Maja Martina Merljak

Plesalec, koreograf, plesni trener in plesni sodnik Matevž Česen
Mami sem gotovo hvaležen, ker je prva, ki me je na plesni poti spodbujala, podpirala in pomagala, da je ples zdaj moj vsakdan, s katerim živim in se preživljam. Gotovo bo dobila lepo sporočilo in seveda rožice.

Tija Ažman
Matevž Česen

Igralka Darja Reichman
Z materinskim dnem opravim že osmega marca in na ta dan združim oboje. Svoji mami sem neskončno hvaležna za vse dobre in tudi slabe stvari, ki sem jih podedovala od nje. Predvsem pa sem ji hvaležna, da je takšna, kot je. Srčna, pametna, duhovita, skrbna in ustvarjalna. Imam jo neskončno rada in vsak osmi marec ji prinesem šopek rož. Letos mi je to zaradi natrpanega urnika uspelo šele pozno zvečer. Bila me je zelo vesela, ker je že mislila, da me ne bo.

Marko Vavpotič/M24
Darja Reichman

Igralec Jernej Kuntner
To se mi osebno zdi najlepši ženski praznik. Ker praznujemo mamice in njihov čudoviti in čudežni dar narave, rojstvo novega življenja. Zelo spoštujem in cenim ženske, ki iz čiste ljubezni predajo sebe in svojo, recimo temu svobodo, za novo poslanstvo in nalogo. Živele, mamice, živelo, življenje!

M24
Jernej Kuntner

Zala Smolnikar - Zali
Moja mami je polna čutnosti, ženstvenosti, neposredne pristnosti, modrosti in seveda tudi sitnosti, trme in nepopustljivosti. V paketu krasna ženska, podjetnica, umetnica in mama, ki mi je vsak dan znova zgled. Največji zgled, da se je treba, ko pridejo zdravstveni in drugi težki življenjski izzivi, z njimi spopasti, jih sprejeti in iti pogumno dalje po poti razuma in srca. Upam, da bom tudi sama nekoč vsaj pol tako dobra mami, kot je ona. Na materinski pa bova seveda skupaj preživeli čas in tudi kakšno zapeli.

Sašo Radej
Zala Smolnikar – ZALI