One/oni

Kako naši znani obrazi varčujejo z energijo?

Teja Pelko
6. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Gledajo tako na okolje kot na svojo denarnico!

arhiv Lady
David Urankar

6. marca obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo, ki je namenjen ozaveščanju o potrebi po zmanjšanju porabe energije z racionalnim in trajnostnim pristopom. Večina vprašanih znanih obrazov se zaveda pomena učinkovite rabe energije in varovanja okolja, zato uporabljajo toplotne črpalke, termostate in električne avtomobile, optimizirajo vožnje, nameščajo varčne žarnice ter ugašajo nepotrebno prižgane luči.

Igralec in glasbenik Gojmir Lešnjak - Gojc
Zadnjih dobrih 20 let se prevažam na Krasu z električnim avtomobilom, uporabljam toplotno črpalko, po Ljubljani pa se prevažam izključno z bicikli od Jankoviča in mestnim potniškim prometom!  

Mediaspeed
Gojmir Lešnjak - Gojc

Glasbenik Robert Dragar
Se kar trudimo, odkar nova cenovna metla pometa za energente: ugašamo nepotrebno prižgane porabnike in luči, termostat nastavljamo malo nižje in seveda menjamo žarnice za varčnejše. Združujemo tudi opravke, da se po nepotrebnem ne vozimo vsak posebej na svoj opravek, če se le da. Kaj več pa težko storimo.

Marko Vavpotič / arhiv M24
Robert Dragar

Glasbenik Blaž Gec
Mislim, da sem najslabši naslov za tole. Pa mi tega ni težko priznati v resnici. Vozim dizla, ogrevam se na kurilno olje in ne dam kaj dosti na te zelene variante. Dokler bo na tisoče tovornih ladij in avionov v zraku vsak trenutek, me ne prepričajo, da z vožnjo električnega avta rešujem svet. Žal.  

Andrej Murovec
Blaž Gec

Pevka Kataya
Vedno ugašam luči, ko ni potrebno, da gorijo, in prižigam majhne, če imam to možnost. Ne pazim samo na dan ozaveščanja, ampak vse dni v letu.

osebni arhiv
kataya

Glasbenik Gianni Rijavec
Najprej je tu elektrika. Trudim se, da doma porabimo čim manj električne energije, kar seveda ni enostavno, ker je skoraj praktično vse vezano na elektriko. Poskušam prihraniti pri svetlobi, da luči v hiši gorijo le v prostorih, v katerih se nahajamo. Kurjavo imamo na drva, domač les, tako da je tu električna energija prihranjena. Kot sem že omenil, živimo v času, ko to ni enostavno. Tudi moja osnovna dejavnost je vezana na elektriko (ozvočenje, električni klavir, električna kitara ...). No, kakorkoli, če se le da kje kaj, prihranimo.

osebni arhiv
Gianni Rijavec

Komik in improvizator Luka Korenčič
Že zaradi lastnega žepa varčujem z energijo. Drugače je pa to vprašanje, ki je globalnega pomena, in samo globalno ga lahko rešimo. Tudi če bi Slovenija imela ničelni ogljični odtis, se na globalni ravni ne bi poznalo. Potrebujemo enoten združen svet, kjer lahko vsi uživajo v socialni in zdravstveni varnosti. Dokler imamo prvi in tretji svet, se bomo vrteli le okoli lastne osi – kot Zemlja.

Osebni arhiv
Luka Korenčič

Voditelj in maneken David Urankar
Veliko sem na poti, in če se le da, poskušam optimizirati našo porabo. Da ne gremo na snemanje vsak s svojim avtomobilom ter da več opravkov združim v eno pot/vožnjo. In če je le možno, da naredim premik s kolesom, skirojem ali peš. Moram pa priznati, da doma tudi že nekaj časa za ogrevanje uporabljamo pametni termostat za peč. Ta mi konec vsakega meseca javi, koliko smo prihranili; tako kar se energije tiče kot tudi denarnice.

Glasbenica, scenaristka in voditeljica Urška Majdič
Doma imam prijeten vonj po svežem perilu, ker ne uporabljam sušilnika. Je prijetna svetloba, ker uporabljam varčne ali LED žarnice. Ponoči ni brnenja, ker so vse aparature ugasnjene. Poleti dobim najboljši, svež jutranji zrak, da čimmanj vklapljam klimo. Moji lasje so včasih malo divji, ker si jih rada sušim na zraku in ne s fenom. Kolački zadišijo takrat, ko je tako ali tako že prižgana pečica. Kvaliteta življenja čisto nič ne trpi, rešitev pa vidim v malih, sprotnih odločitvah, ki postanejo del življenja.

Sašo Radej
Urška Majdič

Igralec Robert Korošec
Ogrevamo se s toplotno črpalko, ki je pregovorno varčna, in tudi termostatov nimamo nastavljenih na visoko temperaturo. In jaz sem tista tečnoba v družini, ki hodi za ostalimi in ugaša luči, naprave ter teži, če se kdo predolgo tušira z vročo vodo. Imamo tudi dobro izolacijo in kvalitetna okna, skratka, pazimo, da je energija dobro porabljena in ne uhaja ter tako ne »leti v zrak« po nepotrebnem.

Mediaspeed
Robert Korošec