Zdravje

Recepti, ki bodo pogreli vašo dušo in telo

l. M. / revija Bodi zdrava
23. 11. 2023, 17.00
Deli članek:

Hladni in krajši dnevi so kot nalašč za to,  da več časa preživite v svoji kuhinji in ustvarite okuse, ki bodo pogreli dušo in telo.

Profimedia
RIŽOTA Z LISIČKAMI

Rižota z lisičkami


Sestavine:
1 čebula
250 g lisičk
1/4 šopka peteršilja
150 g bučk
2 žlici olivnega olja
300 g riža za rižoto (carnaroli, arborio)
150 ml suhega belega vina

750 ml zelenjavne juhe
1 žlica masla

80 g parmezana

sol in poper

Priprava:
Olupite čebulo, jo na drobno sesekljajte, očiščene lisičke razpolovite, sesekljajte peteršilj in bučke narežite na kocke. V ponvi segrejte olivno olje, dodajte čebulo in riž ter ju popražite, da se riž prepoji z oljem. Nato prelijte z vinom, pustite, da zavre, dodajte lisičke, prepražite, postopoma prilijte vročo juho in kuhajte približno 10 minut. Nato dodajte bučke, dolijte juho in riž kuhajte, dokler se ne zmehča. Na koncu vmešajte maslo, nariban parmezan in peteršilj ter vse skupaj premešajte. Začinite s soljo in poprom ter takoj postrezite,

BZ-namig: Namesto lisičk lahko uporabite tudi druge vrste gob po vašem okusu.

Profimedia
LAZANJA IZ PALAČINK


Lazanja iz palačink

Sestavine za 4 osebe:

Za nadev:

1 čebula

2 korenčka

2 stebli zelene

150 g šampinjonov

olivno olje

sol

sveže mleti črni poper

400 g koščkov paradižnikov (pločevinka)

2 lovorjeva lista

pest sesekljanega peteršilja

150 g nastrganega sira

Za palačinke:
2 jajci
200 ml mleka
170 g moke olje za cvrenje

Za skutno pomako:
250 g pasirane skute

100 ml mineralne vode

1 žlička mlete sladke paprike

1 mlada čebula

Priprava:
Olupite čebulo, očistite korenje, zeleno in gobe. Čebulo sesekljajte, preostalo zelenjavo zrežite na kocke. Čebulo, korenje in zeleno popražite na malce olja. Začinite s soljo in poprom in dodajte paradižnike. Nato primešajte lovorjeva lista in vse skupaj dušite približno 10 minut. Dodajte gobe in jih dušite še 10 minut. Potresite s peteršiljem in ponev odstavite. Iz mleka, jajc, ščepca soli in moke zmešajte gladko testo in ga pustite počivati 15 minut. Nato iz njega na olju specite tanke palačinke. Okrogel model obložite s papirjem za peko. Vanj zložite palačinke in vsak sloj obložite z zelenjavo in jo potresite z nastrganim sirom. Zadnjo palačinko potresite samo s sirom. Lazanjo iz palačink približno 25 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Skuto stepite z mineralno vodo. Začinite s soljo in papriko ter primešajte sesekljano čebulo ter postrezite ob zloženki.

Shutterstock
VRHUNSKA BUČNA JUHA


Vrhunska bučna juha

Sestavine:

  • večja maslena buča (približno 700 g)
  • 1 na grobo sesekljana šalotka
  • 1 na grobo sesekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • po pol žličke soli, popra in sveže nastrganega muškatnega oreščka
  • 120 ml sladke smetane
  • 480–600 ml vode


Priprava

Pečico segrejemo na 230 stopinj. Bučo, narezano na centimeter velike kose, razporedimo po večjem pekaču. Dodamo sesekljano šalotko, na grobo sesekljano čebulo in strta stroka česna. Pokapamo z oljem in začinimo s soljo, poprom in muškatnim orehom. Postavimo v segreto pečico na srednjo rešetko. Pečemo 20–25 minut oziroma tako dolgo, da zelenjava karamelizira. V lonec nalijemo sladko smetano in vodo. Postavimo na zmeren ogenj in počakamo, da zavre. Dodamo pečeno zelenjavo in s paličnim mešalnikom premešamo v gladko, kremasto juho. Razdelimo v štiri krožnike in poljubno postrežemo z bučnicami ter žličko sladke smetane.

 Nadevana pečena jabolka

Sestavine:

● 60 g orehov

● 40 g lešnikov

● 40 g suhih brusnic

● 40 g rozin

● približno 3 žlice medu

● 4 rdeča jabolka

● 4 žlice ribezove marmelade

● 20 g masla

● 100 g ohlajenega listnatega testa

● 1 jajce

Priprava:

  • Orehe, lešnike in suho sadje na drobno sesekljajte in jim primešajte med. Jabolka operite, odrežite vrhnje dele in z žlico postrgajte peščišče. Pazite, da jih ne boste predrli. Nato v vsako jabolko dajte žličko marmelade in zatem  pripravljeno mešanico. Na vrh jabolka položite košček masla. Iz testa izrežite štiri cvetlične oblike. Sredi vsake naredite luknjico in testo položite na nadev. Jabolka postavite na papir za peko, testo premažite s stepenim jajcem, okoli jabolk pa prilijte malo vode. V pečici, segreti na 180 stopinj, jih pecite približno 45 minut.

    Profimedia
    BRUSNIČNA PITA

    Brusnična pita

    Sestavine:

    100 g masla
    120 g sladkorja
    sol
    2 jajci
    1/2 žličke vaniljeve esence
    250 g kisle smetane
    280 g pirine moke
    1 žlička pecilnega praška
    150 g zamrznjenih ali suhih brusnic
    maslo in moka

Priprava:
Zmehčano maslo penasto stepite s sladkorjem in ščepcem soli. Postopoma dodajte še jajci, vaniljevo esenco in kislo smetano. Nato primešajte moko s pecilnim praškom in brusnice. Testo mora biti še malo tekoče, sicer dodajte malo mleka. Namastite in pomokajte tortni model in vanj vlijte testo. Povrhu razporedite brusnice. Pito približno 40 do 50 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Na koncu kolač okrasite z brusnicami in ga potresite s sladkorjem v prahu.

Shutterstock
CIMETOVE ROLICE


Cimetove rolice

Sestavine:
250 mililitrov mleka 
1,5 zavojčka suhega kvasa 
600 gramov moke
2 jajci
60 gramov navadnega sladkorja 
70 gramov stopljenega masla
¾ čajne žličke soli
2 čajni žlički cimeta

Za preliv:
120 gramov rjavega sladkorja 
60 mililitrov mleka 
1 čajna žlička vaniljevega izvlečka

Za nadev: 
40 gramov stopljenega masla 
120 gramov rjavega sladkorja 
5 čajnih žličk cimeta

Priprava:
Mleko segrejte, vendar naj ne zavre. V toplo mleko zamešajte čajno žličko sladkorja in kvas ter pustite petnajst minut, da naraste. V moko naredite jamico, ob rob dodajte sol in cimet ter na sredino počasi vmešajte narasel kvas. Nato primešajte stopljeno maslo, razžvrkljani jajci in preostali sladkor ter testo zamesite. Na toplem naj pokrito vzhaja vsaj eno uro, da naraste na dvojno velikost. Preden testo razvaljate, pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in namastite približno 20 x 35 centimetrov velik pekač. V kozici segrejte mleko za preliv, dodajte sladkor in ga stopite. Nato primešajte še vaniljev izvleček in vse skupaj zlijte v pekač. Vzhajano testo razvaljajte v približno 40 x 40 centimetrov velik pravokotnik. Maslo za nadev stopite, mu primešajte sladkor in cimet ter z mešanico premažite razvaljano testo. Testo zvijte in ga narežite na kolobarje, široke približno tri centimetre. Polagajte jih z odrezano stranjo nekoliko narazen v pekač. Pustite jih vzhajati od 20 do 30 minut, nato jih pecite od 30 do 35 minut. Ko jih vzamete iz pečice, jih po minuti ali dveh zvrnite na nepregoren pekač in postrezite.

 Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!