Zdravje

Trdnejši nohti in obstojnejša manikira

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
12. 10. 2023, 17.00
Deli članek:

Za dolgotrajno in lepo manikiro lahko poskrbimo tudi s pravilno rutino. Lepe in negovane roke so odraz naše urejenosti in pogosto pokažejo, na kakšni ravni je naša osebna higiena, zato se jim je treba posvetiti.

Shutterstock
Lepe in negovane roke so odraz naše urejenosti.

Prehrana je ključna!

Da je noht lep, trden in da pravilno raste, v telesu poskrbijo različni vitamini in minerali. Če jih ni dovolj, nohti postanejo krhki in lomljivi, manikira pa se lahko hitreje uniči. V svojo vsakodnevno prehrano zato vključite hrano, bogato z vitamini in minerali, kot so B7 (biotin), B3 (niacinamid), selen, železo, cink in kolagen. Za zadosten vnos vitaminov in mineralov lahko poskrbite tudi s prehranskimi dopolnili.

Ne pozabite na vsakodnevno nego

Kreme za roke vam v teh dneh ne bodo pomagale le pri izsušeni koži, ampak tudi pri negi nohtov. Ko so nohti navlaženi in negovani, se manj lomijo in krušijo, zato je dober nasvet pri skrbi za lepo manikiro redna uporaba kakovostne kreme za roke, ki naj vsebuje hialuronsko kislino ali alantoin. Pomembno je, da poskrbite za redno masažo rok in nohtov z olji, saj tako nohte naredimo prožnejše. Lomljive nohte lahko dodatno okrepite s posebnimi laki za učvrstitev nohtne plošče, ki zapolnijo poškodovana mesta na nohtu.

Vlaženje nohtov

Ustrezna hidracija je nepogrešljiva. Čistejša koža, sijoči lasje in čvrsti nohti so med drugim rezultat rednega pitja vode. Poleg zadostne hidracije in vlaženja »od znotraj« pa nohti in dlani potrebujejo tudi vlaženje »od zunaj«.

Nohti so posebej na udaru pozimi, ko lahko zaradi nizkih temperatur še prej oslabijo, zato je pomembno, da imate pri roki ves čas kakovostno vlažilno kremo, obogateno z naravnimi sestavinami in mešanico različnih vitaminov.

Kopel s slano vodo

Odličen trik za hitrejšo rast nohtov je tudi kopel s slano vodo. V vročo vodo dodajte 2 žlički soli in 2 kapljici eteričnega olja po lastni izbiri ter pustite delovati 10 minut. Rok po kopeli ne izpirajte takoj, temveč si jih nekaj minut masirajte – tako se dlani še dodatno navlažijo, nohti pa okrepijo.

Kako negovati lomljive nohte?

Lomljivi nohti potrebujejo veliko pozornosti, da so videti lepi in negovani. Poslovite se od lomljivih nohtov, ki so posledica krajšanja s ščipalnikom ali škarjicami, in jih raje krajšajte s pilico. Tako jih boste obvarovali in preprečili neželeno lomljenje. Priporočljivo pa jih je vedno piliti v eno smer.

Pogosteje uporabljajte nadlak za nohte

Pomembno je, da za obstojnost manikire skrbimo s pogostejšim nanosom nadlakov, ki nohte še bolj zaščiti.

Pri gospodinjskih opravilih ne pozabite na rokavice

Med gospodinjskimi opravili lahko za svojo manikiro še vedno največ naredite z rokavicami. Če boste med pomivanjem posode, čiščenjem, razkuževanjem in podobnimi opravili nosili gumijaste rokavice, bo vaša manikira zdržala veliko dlje.

Preskočite vroče kopeli

Čeprav se vroča kopel sliši precej mamljivo, si je z novo manikiro prvi dan raje ne privoščite, prav tako ne kopanja v bazenu. Po daljšem namakanju v vroči vodi se namreč lahko zgodi, da se lak začne luščiti. Če pa vaša dnevna rutina vključuje vročo kopel, ki je ne morete izpustiti, poskrbite, da rok z novo manikiro ne namakate predolgo v vroči vodi.

Dobra priprava

Pred lakiranjem si roke dobro umijte in posušite. Ne nanašajte kreme. Tako boste nohte »razmastili«, lak boste lažje nanesli in tudi obstojnejši bo.

Osnovni nanos

Nanesite brezbarven podlak in počakajte približno pet minut, da se posuši. Šele nato začnite nanašati barvni lak. »Podlak« zaščiti noht pred obarvanjem, pa tudi površina nohta je bolj gladka, kar zagotovi večjo obstojnost barvnega laka.

Manikira s permanentnim lakiranjem

Manikira s permanentnim lakiranjem je dobra izbira za podaljšanje obstojnosti, saj na nohtih ostane nepoškodovana tudi do mesec dni.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!