Plantarna fascija

Zadnji del stopala lahko zelo boli, kaj je vzrok

Mare Koren
8. 10. 2023, 12.31
Deli članek:

Pogosta težava, ki tare vsakega desetega zemljana po 40. letu. Če mirujemo, je niti ne čutimo, a neznosno boli že pri stanju, kaj šele pri hoji, skakanju ali teku.

Dreamstime
Razpadanje blažilne maščobne blazine se zgodi zaradi velikih obremenitev stopal.

Še zdaleč ne gre za bolezen, ampak za cel niz težav z zadnjim delom stopala, ki sestoji iz občutljivih tetiv in kosti. Zdravljenje je uspešno šele, ko odkrijejo vzrok bolečine, je pa dobro, da ukrepamo čim prej, saj sčasoma boli vse bolj in morda začne boleti celo druga peta.

Kaj povzroča bolečine v peti?

Plantarna fascija je močno, raztegljivo tkivo v podplatu. Povezuje kost pete z drugimi kostmi. Njegova funkcija je ublažitev obremenitev, ki se prenašajo na stopalo. Nenadna poškodba ali pa taka, ki nastaja po več mesecev ali let, povzroči v tkivu plantarne fascije mikro razpoke. Posledica je odebelitev tkiva, kar povzroči bolečino. Razpoke v kosti lahko nastanejo, če je peta izpostavljena pogostim obremenitvam, in tudi te utegnejo povzročiti hud trn v peti. Razpadanje blažilne maščobne blazine se ravno tako zgodi zaradi velikih obremenitev, zaradi prevelike telesne teže ali stalnega nošenja visokih pet. Bursitis je vnetje ene ali več burs. Burse so majhni, s tekočino zapolnjeni žepki, ki so pod kožo med vezmi in kostjo, tako lahko tudi vnetje nastane kjerkoli na telesu, ne le na peti.

Dreamstime
V enem od 20 primerov je vendarle treba razmisliti o ortopedski operaciji.

Bolečina pri otrocih kot odziv na rast

Živci v podplatu potekajo skozi majhen tunel na notranji strani gležnja, ki mu pravimo tarsalni tunel. Če nastane cista ali je tunel poškodovan, lahko ta pritiska na živce v njem, kar povzroči bolečino v peti. Bolečina v peti pri otrocih pa je pogosto lahko posledica severjeve bolezni. Povzročajo jo mišice in vezi v tetivi ter mečih, ki se raztegujejo in krčijo kot odziv na izbruhe rasti otrokovega telesa. Raztegovanje mečnih mišic povzroči raztegovanje ahilove tetive, ta pa pritiska na rastišče kosti v peti, kar kajpak močno boli. Vse skupaj močno poslabšajo športi, kot sta nogomet in gimnastika, pomaga pa raztezanje tetive in mečnih mišic. Možni vzroki so še kostni izrastki na površini zdrave kosti, ki kot vsiljivci med mehkim tkivom povzročajo »trn v peti«.

Samozdravljenje

Poznamo več načinov zdravljenja bolečine v peti, ki bolečino olajšajo in pospešijo okrevanje. Počivajte in se izogibajte dolgim sprehodom, še najbolj pa kontaktnim športom oziroma poskokom in stanju pri miru. Fizioterapevt vas lahko nauči raztezati mečne mišice in tudi plantarne fascije s številnimi vajami, mi jih (v sosednjem članku) predstavljamo le nekaj. Pomagati utegne hladilna krema, prek obloge pa tudi leden obkladek. Predvsem pa zaležejo različni vložki za čevlje, celo nočni, kakor tudi kineziološki trakovi. Če uporaba navadnih vložkov ne pomaga kaj prida ali če imate posebno obliko stopala in se bolečina sčasoma povrne, bo ortoped izdelal vložke glede na obliko vašega stopala.

V skrajnem primeru operacija

V štirih od petih primerov se bolečina pozdravi v enem letu, zgolj s samozdravljenjem, ki ga lahko odlično podpre tudi elektroterapija. Ta delno omrtviči razboleli živec in omili bolečino, dobrodošla pa je tudi kot podporno zdravljenje po operaciji. V enem od 20 primerov je vendarle treba razmisliti o ortopedski operaciji, še posebej če ste poskočen športnik, ki stopalo kar naprej obremenjuje.