Zdravje

Poskrbimo za svoji najboljši prijateljici

KATJA KAJA MEJAČ / revija Bodi zdrava
10. 10. 2023, 17.00
Deli članek:

Ko govorimo o raku dojk, se Slovenija ne razlikuje bistveno od večine drugih razvitih držav. Tudi v Sloveniji je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti novi primer raka pri ženskah rak dojk. Vseeno pa v zadnjih letih umrljivost pada, tudi zaradi kakovostnih programov, kot je program DORA, in rednega ozaveščanja žensk. K temu v Sloveniji veliko pripomoreta Združenje Europa Donna s svojimi dejavnostmi in mednarodna kampanja rožnati oktober, ki vsako leto poteka v oktobru.

Dreamstime
Vsaka sprememba ni rak, samopregledovanje pa je vseeno pomembno.

Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Pogostnost raka dojk je, po podatkih iz leta 2020, najvišja v Severni Ameriki, Argentini, Avstraliji, na Novi Zelandiji, Japonskem ter v Evropi. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2019 zbolelo 1583 oseb, od tega 1568 žensk in 15 moških. Tisto leto je za rakom dojk umrlo 433 žensk in deset moških.

Rožnati oktober

Rožnati oktober je mednarodna ozaveščevalna kampanja, ki poteka vsako leto v oktobru, da bi povečali ozaveščenost o raku dojk. V tem mesecu se po vsem svetu organizirajo različni dogodki, aktivnosti in iniciative, da bi ljudi informirali o pomembnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk, spodbujali preventivne preglede in mamografijo ter zbirali sredstva za raziskave in podporo bolnikom. Cilj rožnatega oktobra je povečati ozaveščenost o raku dojk, spodbujati zgodnje odkrivanje in zdravljenje ter izboljšati splošno podporo bolnikom in njihovim družinam.

V Sloveniji so najaktivnejši v Združenju Europa Donna, kjer z različnimi dejavnostmi in dogodki ozaveščajo o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja. V združenju že tradicionalno zaznamujejo tudi rožnati oktober in slovensko javnost ozaveščajo o pomenu zdravega načina življenju in zgodnjega odkrivanja. Velik poudarek vsakoletnega ozaveščanja je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Pomembno je tudi, da smo pozorni na svoje zdravje, si redno mesečno samopregledujemo dojke in se odzovemo na vabila državnega presejalnega programa Dora. Ozaveščanje pa je le prvi korak. Pomembno je predvsem spreminjanje navad, zato akcije združenja stremijo k spodbujanju ljudi, da ukrepajo, ko gre za za ohranjanje zdravega življenjskega sloga in zgodnjega odkrivanja morebitnih sprememb.

Dreamstime
Rožnati oktober je mednarodna ozaveščevalna kampanja, ki poteka vsako leto v oktobru, da bi povečali ozaveščenost o raku dojk.

Zdrav način življenja

Rak dojk je zadnja leta dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj; umrljivost se počasi zmanjšuje predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja in vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja. V združenju z vsakoletno kampanjo ozaveščajo o pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in možnostih zdravljenja. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka dojk ali ga vsaj zamaknemo na poznejši čas.

Najboljši prijateljici potipaj po zdravju

V letošnji kampanji se združenje osredotoča na pomen prijateljstva. Vsem nam ni vseeno za naše prijateljice; ne želimo, da zbolijo. To prijateljstvo lahko prenesemo tudi na svoje telo – tako kot imamo rade svoje prijateljice, imamo rade tudi svoje dojke. Zato letošnja kampanja prinaša pomembno sporočilo in nagovarja ženske, da redno opravljajo samopregled dojk in samopregled priporočijo tudi svojim prijateljicam. Za kampanjo so pripravili tudi številne aktivnosti, zato v združenju pravijo: »Bodite pozorni na rožnato barvo!«

VSAKA SPREMEMBA NI RAK, SAMOPREGLEDOVANJE PA JE VSEENO POMEMBNO

Mesečno samopregledovanje dojk lahko pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala to začeti v poznih najstniških letih, da bi bolje spoznala svoje dojke. Do prihoda menopavze bi moral biti to reden pregled, ki se izvaja vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, po menopavzi pa na izbrani dan v mesecu. Če med samopregledom otipate zatrdlino, ki se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, opazite izcedek, vdrto bradavico, spremembo velikosti dojke ali barve kože, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Ni nujno, da je vsaka zaznana sprememba maligna, vendar je potrebno, da zdravnik presodi, ali je sprememba nevarna ali ne.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!