Prehrana in navade

Ob poškodovani in boleči ustni sluznici zelo pomagajo čaji

Mare Koren
8. 10. 2023, 20.43
Deli članek:

Težave z ustnimi razjedami lahko v večini primerov omilimo sami, predvsem z izogibanjem določeni hrani in pijači.

Dreamstime
Slana voda celi in suši razjede, zaradi česar se hitreje pozdravijo.

V hladnejših mesecih, ko nam pade odpornost, je vse več ustnih razjed oziroma aft. Ugotovili so še, da k njihovemu nastanku prispeva pomanjkanje folne kisline, železa in vitamina B12, lahko pa se pojavijo tudi kot posledica pretesne zobne proteze.

Babičina in lekarniška pomoč

Ustne razjede navadno izginejo v sedmih do desetih dneh, hitreje pa, če si usta izpiramo s kamiličnim čajem. V lekarnah lahko za lajšanje ali omilitev težav z ustnimi razjedami kupite različne izdelke z učinkovinami, ki obnavljajo ustno sluznico in pospešijo celjenje. Lekarne imajo na voljo tudi zdravilne čaje, ki vsebujejo korenino navadnega sleza, skorjo hrasta, list žajblja, cvet prave kamilice in cvet ognjiča, kot prevretki ali poparki delujejo antiseptično in se uporabljajo za grgranje. Poleg naštetih zdravil s0 na voljo medicinski pripomočki v obliki raztopin, pršil, gelov in topljivih obližev, ki skrajšajo čas celjenja. Glavna sestavina teh izdelkov je običajno hialuronska kislina, ki pomaga zmanjšati bolečino in pospešuje celjenje poškodovane ustne sluznice. V vseh letnih časih morate skrbeti za to, da zaužijete dovolj sveže zelenjave in sadja. Če to ni mogoče, pa je smiselno seči po zdravilih ali prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo železo, cink, folno kislino in vitamine skupine B.

Da bo manj peklo in bolelo

Ustne razjede vselej povzročajo težave pri pitju, požiranju hrane in govorjenju, še posebno če jih je hkrati nastalo več. Torej lahko težave bistveno omilite že, če upoštevate nekaj temeljnih navodil pri prehrani. Izogibajte se hrani, ki ima ostre robove, čipsu, prepečencu, krekerjem. Prav tako se odrecite začinjeni hrani, denimo feferonom, preveč slani hrani, agrumom in njihovim sokovom, kavi, ananasu, čokoladi. Kisle sokove in brezalkoholne pijače pijte po slamici, tako zmanjšate stik pijače z ustno razjedo.