STALNICA

Evropska kartica: kaj krije in česa ne?

Zoran Franc
31. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je pri večini postala že obvezna oprema v času dopustov in počitnic. Smotrno je, da se o storitvah, ki jih kartica zagotavlja v določeni državi, predhodno pozanimate, da v času nesreče ne bo prisotna še jeza.

Profimedia
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje.

Če se odpravite na potovanje v države Evropske unije, EGP (Evropski gospodarski prostor), Švico, Makedonijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Avstralijo, vam bo evropska kartica vsekakor prišla prav. Za ostale države preverite, ali je podpisan meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju. Kartico naročite po spletu, telefonu ali na izpostavi ZZZS vsaj teden dni pred odhodom.

Do zdravstvenih storitev v državah, ki spadajo v območje, ki ga krije evropska kartica, so upravičene osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji.

Ni povsod enako

Pomembno je vedeli, da imate v gostujoči državi enake možnosti zdravstvenih storitev kot državljan te države, kar pa se lahko razlikuje od storitev pri nas.

V Bosni in Hercegovini ter Makedoniji kartica omogoča samo nujno medicinsko pomoč, kar nakazuje, da so zdravstveni sistemi v posameznih državah različni. Splošno pa velja, da kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov pri zasebnih izvajalcih.

Profimedia
Preverite, katere storitve krije kartica in katerih ne, ter po potrebi sklenite še zavarovanje za tujino.

Kako je v primeru nesreče ali hujše bolezni urejen prevoz domov?

Arhiv Svet24
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov prevoza iz tujine.

Kartica omogoča lažji dostop do zdravljenja, vendar nima nobene zveze z vračanjem v domovino. Prav tako ne bo pomagala pri prevozu domov, če boste resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Slednje boste lahko uveljavljali iz posebnega  zavarovanja, ki ga boste morali skleniti kot zavarovanje z asistenco za tujino. Če torej ne želite doplačevati zdravstvenih storitev v tujini, vam svetujemo, da sklenete zavarovanje za tujino.

Aplikacija European Health Insurance Card

Priporočljivo je, da si pred odhodom na pametni telefon naložite omenjeno aplikacijo, ki obsega splošne informacije o kartici, telefonske številke za klic v sili, informacije o vrstah zdravljenja in stroških, za katere velja kartica, navodila za povračilo stroškov in podatke kontaktnih oseb, s katerimi se povežete, če kartico izgubite.

Avstralija
Pri izvajalcih zdravstvenih storitev boste kljub predložitvi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in potnega lista morali storitev nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči plačati. Denar lahko zahtevate ob vrnitvi pri najbližji poslovalnici Medicare, kjer morate predložiti evropsko kartico, potni list in originalni račun.