Nasveti

Osvežite se z odličnim kumaričnim mlekom

ud
29. 7. 2017, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vročina s seboj prinaša kup lepotnih tegob: zaradi nje pogosteje zacvetijo mozolji, lasje se mastijo, ličila so neobstojna, da o neprijetnih vonjavah niti ne govorimo.

Arhiv časopisa Svet24
Hladilno lahko učinkujejo nekatere začimbe, kot so janež, meta in kardamom.

A vsem tem tegobam se lahko izognete, če najdete poti, kako ohladiti telo.

Običajno čez dan nimamo časa, da bi se večkrat oprhali, a ravno prha nas najtemeljiteje osveži. Če vam je neznosno vroče, bo pomagala že nožna kopel. Izkoristite vsako priložnost, ki jo lahko, in si umijte noge. Učinkovitost te tehnike ohlajanja prek nog je celo znanstveno potrjena.

Hladni predeli

Predel za vratom (tam, kjer glava prehaja v ramena) je najhladnejši del telesa. Če ga osvežite z malo mrzle vode ali po njem zapeljete nekaj kock ledu, boste takoj imeli občutek, da se vam je ohladilo celotno telo.

Osebni arhiv Urške Dretnik
Lahko se osvežite tudi s sočno in okusno melono, ki vsebuje veliko vode.

Osvežilna hrana

V ajurvedi, tradicionalni kitajski veščini zdravljenja, velja poletje za ognjeni čas. Da pogasimo njegovo moč, moramo zaužiti čim več jedi, ki vsebujejo veliko tekočine. Med primerno hrano za vroče dni uvrščamo lubenico, hruške, grozdje, brokoli, bučke, kumare, jogurt, riž basmati, kokosov oreh … Izogibajte pa se močno soljeni, zelo kisli in mastni hrani, tudi paradižnikovemu kečapu in kisli smetani.

Od masaže do maske

Zmasirajte se s hladilnimi eteričnimi olji, kot so grenivkino olje, olji sladke pomaranče in sivke v osnovi kokosovega olja. Privoščite pa si tudi osvežilno masko iz sandalovine za obraz. Zmešajte vodo in prah sandalovine v enakomerno maso in jo nanesite na kožo. Sandalovina ima pomirjajoč, hladilen učinek ter pomaga ukrotiti čezmerno potenje.

Ne bodite žejni

Ne, tokrat ne bomo priporočali zgolj vode, čeprav je ta v vročini nepogrešljiva. Ste že kdaj preizkusili kumarično mleko? Odlično osveži! Pol skodelice olupljene kumare, skodelico mleka in malo medu zmešajte v električnem mešalniku. Okrasite s cvetovi vrtnic in uživajte v napitku.