Mobilna verzija
05:29 21. september 2017

Poslušanje glasbe lahko spremeni naše počutje!

A.G.
Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Poslušanje glasbe ima lahko izjemno sproščujoč učinek na naše misli in telo.

profimedia-0173845861

Eden od načinov blaženja bolečine je tudi glasba. Foto: Profimedia

Zvok je najstarejša oblika zdravljenja in predstavlja pomemben del zgodnjih naukov Grkov, Tibetancev, Egipčanov, Indijancev, Majev in Aztekov. Izpostavljanje različnim vibracijam vpliva na naše dihanje, utrip, krvni tlak, mišično napetost, občutenje bolečine, temperaturo kože in druge notranje ritme ter tako učinkuje na naše zdravje. V državah Zahodne Evrope danes uporabljajo glasbo kot blažilo fizične bolečine.

Kako deluje glasba na naše telo?

Moč glasbe je tako izjemna, da lahko v osebah izzove čustvene reakcije, kot sta žalost in sreča. V 50. letih 20. stoletja je Robert Monroe, slavni raziskovalec spremenjenih stanj zavesti, med preučevanjem možganske stimulacije odkril, da je mogoče s pomočjo specifičnih vzorcev binauralnih zvokov optimizirati in izboljšati možganske sposobnosti posameznikov. (1) 

Kaj so binauralni zvoki? Vsako uho neodvisno zaznava zvoke, ki povzročajo različne učinke v različnih delih možganov. Informacije, ki jih sprejme uho, nato predelajo možgani. S primerjavo živčnih impulzov, ki jih proizvede uho, možgani interpretirajo vse vidike zvočnega vala. Med učinke teh zvokov sodijo spremembe v stanjih vznemirjenja in osredotočenosti ter spremembe na ravneh zavesti, ki kot odziv na te frekvence vodijo k večji senzorni integraciji. Rezultat je sproščenost, zmanjšanje stresa, obvladovanje bolečine in boljše sanje. Rezultati študije iz 2016 so potrdili hipotezo, da se s poslušanjem avdio protokola s TBB zvokom učinkovito zmanjša doživljanje bolečine. (2) 

Z glasbo nad bolečino

Vsakdo občasno občuti bolečino. Je del opozorilnega sistema našega telesa, ki ima tri milijone bolečinskih senzorjev. Opozarja nas, da z našim telesom nekaj ni v redu. Eden od načinov blaženja bolečine je glasba, milijoni ljudi po vsem svetu pa uporabljajo Aspirin®. Je učinkovit v boju z bolečino. V središču mesta Ljubljane smo opazili, da je Bayer  pred dnevi začel kampanijo proti bolečini, Aspirience. Vas zanima več? Pojdite na www.aspirience.si ali obiščite www. aspirin.si

profimedia-0280006809 (2)

Reference :
1. Llancafil Vicencio, N. (2013). EFECTOS DE LOS INFRASONIDOS EN LA CONDUCTA HUMANA. Licenciado. Universidad Austral de Chile, Facultad de Ciencias de la Ingeniería.
2. Zampi DD. Efficacy of Theta Binaural Beats for the Treatment of Chronic Pain. Altern Ther Health Med.2016;22(1):32-8.

Vaš prispevek