Naravna zaščitna sredstva

Pasti pri izbiri sončnih krem

ud
18. 6. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poleti več časa preživite na prostem, na plažah in naravi. Želite si, da bi bili ti trenutki čim bolj sproščeni in brezskrbni, da se lahko spočijete in oddahnete.

Profimedia
Izberite lahko mazljivo kremo, ki se hitro vpije v kožo in ne pušča sledi.

A kaj, ko vam sonce povzroča skrbi; njegovi ultravijolični žarki, predvsem A in B, so nevarni za kožo. Žarki UVB povzročajo sončne opekline, vnetja in uničevanje celic, žarki UVA pa pospešujejo staranje kože in nastanek kožnega raka. Kako to preprečiti?

Pozitivne plati sonca

S sončno kremo se morate namazati, preden se izpostavite soncu in nato še vsaki dve uri, po potrebi tudi vmes, če ste bili v vodi.

Sonca se ne smete bati, saj ima veliko koristnih učinkov na telo in dušo. Žarki UVB denimo pripomorejo k nastajanju vitamina D. Ta je zelo pomemben za rast kosti, učinkuje proti osteoporozi, stimulira imunski sistem, lajša depresijo ter ugodno vpliva na srce in krvni obtok. Sonce vas dela tudi srečnejše. Vendar vse našteto še ne pomeni, da se mu lahko brezskrbno prepustite. Treba se je zaščititi z ustrezno sončno kremo, šele potem se lahko soncu nastavljate brez slabe vesti.

Profimedia
Izogibajte se soncu, ko je najbolj škodljivo. Ostanite v senci

Prava krema brez stranskih učinkov

Uporabiti morate zadostno količino sončne kreme in paziti, da jo razmažete na vseh izpostavljenih delih telesa. 

Izbiranje učinkovite sončne kreme je vse bolj zahtevna naloga. Olajšajte si jo tako, da se pozanimate, katerim sestavinam se je priporočljivo izogniti in katere so blagodejne za vašo kožo. Dobra in učinkovita sredstva za zaščito pred soncem so gotovo tista, ki vas ščitijo na naraven način in vas pri tem ne obremenjujejo z drugimi zdravju škodljivimi sestavinami. Večina tistega, kar nanesete na kožo, namreč preide v krvni obtok in notranje organe. Zato izbirajte zaščitna sredstva z mineralnimi filtri, ki ne prehajajo skozi kožo v telo. Ostanejo na površju kože, kjer odbijajo UV-žarke in tako res ščitijo pred staranjem.

Naravne kreme

Uporabljajte čim bolj naravna zaščitna sredstva. Izdelki, ki so obogateni z vitaminom E in drugimi antioksidativnimi sestavinami (koencim Q10, arganovo olje, fitosteroli, karitejevo maslo), kožo zaščitijo pred oksidacijo in luščenjem.