Zdravje

Smrčite lahko zaradi povečanih mandljev

U.D.
5. 5. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včasih je bilo kirurško odstranjevanje mandljev pogostejše kot danes, ko jih odstranijo po tem, ko so bile neuspešne ostale možnosti. Mandlji imajo namreč pomembno vlogo v našem telesu.

Profimedia
V vseh primerih operacija ni nujna, saj obstajajo druge rešitve.

Preverite, kaj so lahko drugi vzroki za bolečine.

NALOGA MANDLJEV

Mandlji sodelujejo pri obrambi telesa pred različnimi bakterijami in virusi, da ti ne potujejo do pljuč. Problem pa je, ker se lahko vnamejo in otečejo. Poleg tega se pogosto zaradi tega pojavijo številni problemi, ki jih najprej sploh ne povezujemo z mandlji.

Vnetje mandljev se zdravi tudi s soljo, ki jo raztopite v vodi. Pripravek grgrajte trikrat na dan in izpljunite. Sol bo razkužila grlo in mandlje, saj deluje protivnetno. Če prisegate na naravna zdravila, je eno izmed učinkovitejših zdravil rezina limone, ki jo žvečite. Pripravite si lahko tudi zeljnate obkladke, ki jih daste na vrat.

BOLEČE POŽIRANJE

Na mandljih se lahko naredijo tudi kamni. Načeloma so premajhni, da bi povzročili bolečine, vendar se lahko pojavijo večje tvorbe, ki otežijo požiranje. Občutek je podoben kot pri vnetem grlu. Če niste bolni, a vseeno težko požirate, obiščite zdravnika, da preveri, v kakšnem stanju so vaši mandlji.

NADLEŽNO SMRČANJE

Če so mandlji povečani, lahko vplivajo tudi na smrčanje, saj ovirajo normalen pretok zraka. Smrčanje pri otrocih je najpogosteje povezano ravno s tem. Pomembno pa je, da se smrčanje preuči, saj je lahko posledica številnih drugih vzrokov, ter se nato izbere pravi in primeren ukrep, ki vam bo pomagal.

SLAB ZADAH

Ni v vsem primerih neprijeten zadah posledica pomanjkljive higiene. Vzroki za to so lahko različni. Eden izmed njih so lahko ravno kamni, ki se pojavijo na mandljih. Na mandljih je polno majhnih žepkov, v katerih se nabirajo bakterije in odmrle celice, ki se sčasoma spremenijo v kamne. To pa lahko povzroča slab zadah. V takšnem primeru je treba povečati skrb za ustno higieno. To pomeni, daljše ščetkanje in grgranje antiseptičnih tekočin.

ANGINE

Za odstranitev mandljev se zdravniki odločijo, če bolniki petkrat na leto zbolijo za visoko vročino in imajo bolečine v žrelu ter ugotovijo povečane mandlje, rdeče nebo, otečene in boleče bezgavke na vratu.