NADLEŽNO

Ko je sonce krivo za rdeče izpuščaje

nn
2. 5. 2017, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rdeči in srbeži izpuščaji na najbolj izpostavljenih mestih že po 15 minutah na soncu. Imate podobne težave? Niste edini. Kar 20 odstotkov Evropejcev naj bi se spopadalo z alergijo na sonce.

Profimedia
Izpuščaji so rdečkaste barve in izjemno srbeči.

Alergija na sonce prizadene predvsem svetlopolte ljudi.

Ko se na začetku intenzivnega sončnega obdobja končno pokažejo prvi pravi sončni žarki, se je težko upreti »martinčkanju« ob kavici. In takrat se začne. Petnajst minut na vrtu priljubljene kavarne ali na ležalniku na domači terasi je dovolj, da vaša koža pordi in nabrekne, na njej se pojavijo izpuščaji in začne srbeti. Rdeči srbeči izpuščaji so najpogosteje na najbolj izpostavljenih mestih, torej na dekolteju, rokah, nogah in ramenih.

ZAKAJ NASTANE?

Drogerije pred poletjem prodajajo izdelke za sončenje v žepnih različicah. Priskrbite si jih in imejte ves čas v torbici, da jih boste imeli vedno pri roki.

Na prvi pogled deluje kot skrb zbujajoča in nerešljiva težava, a z njo se bolj ali manj uspešno spopada kar 20 odstotkov Evropejcev. Alergija na sonce torej ni usodna, vendar je precej nadležna in estetsko moteča. Nastane kot posledica sevanja ultravijoličnih žarkov, ko pride koža v stik z njimi, nastanejo spremembe v kožnih celicah. V nekaterih primerih imunski sistem napačno identificira beljakovine v kožnih celicah in jih prepozna kot vsiljivce, ki jih je treba uničiti. Zato začne proizvajati protitelesa, ki napadajo te celice, ta napad pa se kaže kot omenjeni kožni simptomi. Sprošča se namreč histamin, zaradi česa koža oteče, pordi in srbi.

Profimedia
Alergija na sonce navadno izzveni že v nekaj dneh, a je kljub temu nadležna.

UBLAŽITE REAKCIJO

20 odstotkov Evropejcev se spopada z alergijo na sonce.

Ko se pojavijo izpuščaji, je najbolje, da kožo ohladite in se namažete z mazilom, ki vsebuje antihistaminik, ali s hladilnimi in blažilnimi geli. Če gre za močnejšo reakcijo, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal tudi močnejši antihistaminik v obliki tablet. Če ste nagnjeni k močnejšim oblikam alergije na sonce, vam bo takšne tablete osebni zdravnik svetoval že dva tedna vnaprej, če se boste odpravljali na dopust ali na počitnice. Zdravniki svetujejo, da preventivno zaužijte več kalcija in betakarotena, ki ju je mogoče dobiti kot prehranski dopolnili.