Kje vse se skriva?

Gluten se nahaja tudi v gorgonzoli

ud
6. 5. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Gluten je rastlinska beljakovina, ki je vsebujejo denimo pšenica, rž in ječmen. Posledično se tako nahaja v večini vrst kruha, vendar ne v vseh. Nekatera živila glutena ne vsebujejo.

Profimedia
Pri nakupu izdelka pozorno preberite seznam sestavin na embalaži.

Divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in sončnično seme so živila, ki glutena ne vsebujejo.

KRUH

Meso ne vsebuje glutena, razen če je močno predelano, kot so salame in klobase.

Gluten je tista sestavina oziroma snov, ki naredi kruh prožen. Če ste opazili, iz moke, ki ji odstranijo večino glutena, nastane lepljivo testo in posledično lepljiv kruh. Vendar gluten omogoča tudi druge lastnosti kruha. V testu ohranja pline, ki omogočajo vzhajanje. Med pečenjem pa kruh ravno zaradi glutena otrdi in dobi ustrezno obliko.

DIETA BREZ GLUTENA

Mlečni izdelki načeloma ne vsebujejo glutena. Izjema so le sirni namazi in siri z modro plesnijo ter mlečni napitki z različnimi okusi, kot sta vanilja in čokolada.

Celiakija je bolezen, zaradi katere ljudje ne morejo prebaviti glutena. Edina oblika »zdravljenja« je dieta brez glutena. Tako se prepreči nastanek in poslabšanje bolezni. Ljudje s celiakijo pa morajo paziti tudi pri uživanju žit, ki ne vsebujejo glutena (oves), saj velikokrat rastejo v bližini žit z glutenom ali pa jih obdelujejo v istih zabojih.

KJE GA ŠE NAJDEMO?

Med živila, ki vsebujejo gluten, spada večina vrst kruha, razna peciva, krekerji, piškoti in kolači. Pozorni morate biti tudi pri testeninah iz durum moke, kuskusu in večini kosmičev za zajtrk. V brezglutenski različici lahko dobite nekatere slane prigrizke, vendar morate vseeno prebrati deklaracijo. Veliko ljudi ne ve, da gluten vsebujejo tudi pivo in nekatera vina, že pripravljene omake, ogromno juh iz vrečke, pečen fižol iz konzerve, nekatere klobase in salame, paštete in jušne kocke. Strokovnjaki ljudem, ki trpijo za celiakijo, priporočajo, naj se izogibajo sirom z modro plesnijo, nekaterim sladoledom, kakavovim napitkom, bombonom in čokoladam, kečapu, majonezi ter večini sojinih omak, saj jim radi dodajajo moko. Če se želite oziroma morate glutenu povsem izogniti, kupujte preverjene znamke z deklaracijami.