Opozorilo na nevarnost

Izguba voha je prvi velik znak za alarm

ud
29. 4. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že samo bežen vonj nas lahko hitro osreči ali potolaži – pomislite samo na mamino lazanjo ali dišečo svečo –, medtem ko nas neprijetne vonjave opozarjajo na nevarnost.

Profimedia
Težave z vohom pogosto kažejo na začetek razvoja bolezni.

Včasih pa lahko naš nos tudi odpove in nam nenadoma ne sporoča več ničesar. Takrat je to znak za alarm!

NOS

Če hrane ne vonjate in ne okušate dobro, je velika verjetnost, da pojeste več, saj imate zaradi pomanjkanja vonja in okusa težave z občutkom sitosti. 

Spremembe v našem vohalnem organu so lahko znak bolezni. Obstaja jih kar nekaj, ki so tesno povezane z vonjem. Nekateri vohajo stvari, ki jih ni, drugi pa ugotavljajo, da so jim vonji, v katerih so včasih uživali, začeli smrdeti. Če se kadarkoli srečate s podobnim primerom, ki ni povezan s prehladom, ga je treba zaupati zdravniku.

ALZHEIMERJEVA BOLEZEN

Z uporabo arašidovega masla so strokovnjaki na osebah primerjali njihovo zaznavanje vonja na desni in levi nosnici. Ugotovili so, da se je pri tistih, ki so slabše vohali na levi strani, bolj verjetno razvila začetna stopnja alzheimerjeve bolezni. Upadajoče zaznavanje vonjev je namreč eden prvih znakov te možganske bolezni.

Profimedia
Voh je spomladi in poleti krepkejši kot v drugih dveh letnih časih.

PARKINSONOVA BOLEZEN

Jemo z očmi, pravi marsikdo, vendar »jemo« tudi z nosom. Če ne vonjate in imate težave z občutkom sitosti, lahko to vodi v debelost in posledično sladkorno bolezen tipa 2. 

Da bi pravilno vohali, morajo možgani in nos usklajeno delovati. Visoko v naših nosnicah so vohalni senzorični nevroni in ob vsakem vonju pošljejo nevroni sporočilo v možgane, da bi preverili usklajenost. Če ne morete več vohati slanine za zajtrk ali izpušnih plinov iz sosednjega avtomobila, je to znak, da nekaj v vaših možganih ne deluje pravilno. Tudi parkinsonova bolezen gre z roko v roki s spremembami voha.

HIPERTENZIJA

Veliko stvari prispeva k povišanemu krvnemu tlaku; verjetno ste že slišali, da je ena izmed njih tudi pretirano uživanje soli. Lahko se zgodi, da jed solimo in solimo, pa se nam bo še vedno zdela neslana. In to je že lahko alarmni znak. Vonj in okus sta povezana, kajti 90 odstotkov okusa je pravzaprav vonj. Kadar česa ne okusite, je vzrok lahko vaš nedelujoči voh, ki tako lahko napoveduje tudi bolezni, kot je hipertenzija.