Mesna štručka

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

M.G.
9. 5. 2024, 18.40
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 18.48
Deli članek:

Na Japonskem so odpoklicali več kot 100.000 paketov kruha "chojuku", potem ko v njih našli delčke, ki tja ne spadajo; izkazalo se je, da gre za delčke podgane.

X, Voice of Europe (@V_of_Europe)
V tem kruhu na sliki ni podgane, a so jih zaradi dveh okuženih paketov odpoklicali kar 104.000. Le kaj bodo z njimi?

Na Japonskem so morali odpoklicati iz trgovin več kot 100.000 paketov priljubljenega narezanega belega kruha imenovanega "chojuku", saj so v nekaterih paketih poleg kruha našli tudi delčke podgane. Odpoklici hrane na Japonskem so sicer redki, saj ima država izjemno visoke sanitarne standarde, zato je takšna najdba toliko bolj razburila tamkajšnje prebivalce.

Družba Pasco Shikishima, glavni dobavitelj hrane s sedežem v Nagoji, je sporočila, da je odpoklic kontaminiranih izdelkov zaključen, a kot previdnostni ukrep odpoklicujejo tudi vse druge izdelke, proizvedene na isti liniji, proizvodna linija pa bo začasno ustavljena, dokler ne raziščejo vzroka kontaminacije in izboljšajo ukrepe proti takšnim dogodkom v prihodnje. Predstavnik podjetja je za NBC News v četrtek tudi potrdil, da je "okužbo" dejansko povzročila majhna črna podgana. "Globoko se opravičujemo za resne nevšečnosti in težave, ki jih je to povzročilo našim strankam, dobaviteljem in drugim zadevnim stranem," je družba zapisala v svoji izjavi za javnost in ​​dodala, da ni poročil o tem, da bi kdo od potrošnikov zbolel.

Sicer pa je to že drugi odpoklic v zadnjem času, ki je pretresel Japonce, ki so znani po visokih standardih čistoče. Marca so namreč glavnemu proizvajalcu zdravil Kobayashi Pharmaceutical odredili odpoklic treh prehranskih dopolnil, ki vsebujejo rdeči kvasni riž, ki so bili povezani s petimi smrtnimi primeri in več kot 100 hospitalizacijami.

Zanimivo, ravno pred dnevi smo poročali o podobnem primeru iz sosednje Hrvaške. Tam je neki kupec v konzervi rjavega fižola našel truplo podgane. Hrvaški kupec je povedal, da mu je ogaben prizor kar za dva dni popolnoma odvzel apetit. Ne dvomimo, da mu ga je res, a mogoče je vseeno malce le zapretiraval.