ŠIROKA UPORABA

Koprive za zdravje, lepoto in prehrano

Zoran Franc
29. 4. 2017, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Spomladi v šopku številnih drugih koristnih in zdravilnih rastlin na plan pokukajo tudi pekoče in skoraj pozabljene koprive. Uporabne so v domači lekarni, kopalnici in kuhinji.

Profimedia
Odlikuje jih bogat vir vitaminov, mineralov pa tudi maščobnih kislin omega

Koprive zagotovo najdemo pri vsaki hiši. Najpogosteje jih nabiramo spomladi. Koristna je celotna rastlina; za prehrano uporabljamo vršičke in poganjke pred cvetenjem, za čaj liste in korenine, v zdravilne namene pa se uporablja kar celotna rastlina.

V zdravilstvu koprive delujejo diuretično, antioksidativno pa tudi protivnetno. V homeopatiji se uporabljajo za odvajanje vode, pomagajo pri vnetjih in okužbah sečnih poti, odpravljajo ledvični pesek, znižujejo krvni sladkor in tlak, koristne pa so tudi pri blaženju senenega nahoda. Uporabne so na vrtu, saj iz njih pripravimo odlično gnojilo ali škropivo proti ušem.

ODLIČNE JUHE, OMAKE IN SOKOVI

V prehrani uporabljamo predvsem mlade liste. Iz teh lahko pripravimo juhe, priloge (namesto špinače ali blitve), omake, pa tudi sveže sokove, smutije, tinkture ali olja. Uživajmo jih predvsem spomladi, saj odpravljajo spomladansko utrujenost, prav tako so bogat vir vitaminov C, B2, A, E in mineralov (kalcij, železo, magnezij, kalij in drugo), in seveda velja omeniti, da vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3.

SVEŽE, ZAMRZNJENE ALI POSUŠENE

Koprive so koristne sveže, lahko pa jih tudi skladiščimo. Sveže uporabljamo kot prikuho in jih pripravimo namesto špinače ali blitve, odlične so tudi v enolončnicah, rižotah, kot pesto. Posušene na zraku lahko uporabimo za čaj ali pripravo zelenih smutijev, zamrznjene pa za pripravo juh in prilog.

ZA SIJOČE IN GOSTE LASE

Da so koprive odličen pripravek za lase, znajo povedati že babice. Tonik iz kopriv poskrbi, da lasje znova dobijo čudovit lesk, ob redni uporabi naj bi se tudi zgostili, konice pa naj bi bile manj lomljive. Za pripravo potrebujete dve pesti svežih kopriv in vrelo vodo. Koprive pustite v vodi približno pol ure, nato tekočino precedite in ohladite. Tonik nanašajte po šamponiranju in ga ne izpirajte.