AXEMAN

Morilec s sekiro, ki je oboževal jazz

Urban Klančnik
29. 4. 2017, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od maja 1918 do oktobra 1919 so prebivalci New Orleansa in Louisiane trepetali pred skrivnostnim serijskim morilcem, ki so ga klicali 'morilec s sekiro' ali Axeman. Sam sebe je imenoval za demona iz pekla, ki obožuje jazz.

arhiv
Sekira

Kot pove že njegovo ime, je morilec svoje žrtve ubil s sekiro, ki jo je največkrat vzel kar iz hiše svojih žrtev. V hišo je vstopil tako, da je z dletom izbil zapah, nato pa svoje žrtve napadel s sekiro ali z ravno britvico. Svojih žrtev ni nikoli oropal. Umoril je sedem oseb, še sedem pa jih je hudo poškodoval.

AMERIŠKI ITALIJANI

Večina njegovih žrtev je bilo italijanskega porekla, zato obstaja možnost, da so bili umori povezani z raso. Zaradi narodnosti žrtev so mnogi mediji takrat ugibali, da bi umori lahko bili povezani celo z mafijo, a bolj kaže na to, da je šlo za posameznika psihopata, ki je pač z nekim bolnim razlogom napadal Italijane v ZDA. Nekateri strokovnjaki za kriminalno psihologijo menijo, da je motiv za napad spolnost in da je morilec spolni sadist, ki je iskal ženske in ubijal moške samo takrat, ko so prišli med njega in njegovo resnično žrtev. Obstajala pa je še ena teorija, da je morilec ubijal svoje žrtve, zato da je promoviral jazz glasbo, ta teorija pa je prišla na plan zaradi pisma, ki naj bi ga domnevni storilec poslal medijem leta 1919.

PISMO

Pekel, marec 13, 1919

Spoštovani smrtnik;

niso me ujeli in me nikoli ne bodo. Ne morejo me videti, ker sem neviden. Nisem človek, sem demon iz najbolj vročega dela pekla. Sem »morilec s sekiro«, kot me imenujejo neumni policisti in prebivalci Orleansa. Ko se mi bo zdelo, bom poiskal nove žrtve. Samo jaz vem, kdo bodo. Pustil ne bom nikakršnega dokaza, razen krvave sekire, pomazane z možgani žrtev, ki mi bodo delale družbo v peklu. Policistom ne zamerim njihove preiskave. Pravzaprav so tako neumni, da ne zabavajo le mene, ampak celo njegovo satansko veličanstvo. A povejte jim, naj se pazijo, saj si ne želijo moje jeze. Prebivalci me imajo za grozljivega morilca in to tudi sem, a bi lahko bil še veliko hujši. Lahko bi umoril na tisoče prebivalcev, saj sem sodelavec Angela smrti. Ampak v torek ponoči, po zemeljskem času ob 12.15, vam bom pokazal svojo neskončno dobroto. Dam vam možnost. Zelo imam rad jazz glasbo in prisežem pri vseh hudičih, da ne bom ubil nikogar, ki bo takrat vrtel jazz glasbo. Lahko igrate glasbo tudi v živo, še toliko bolje, a prisežem, da bom ubil vsakega, ki ob tej uri ne bo vrtel jazza.

Vaš morilec s sekiro.

arhiv
Ilustracija prikazuje umor Josepha in Catherine Maggio.

ZABAVA GROZE

Tisto noč so skoraj vse hiše vrtele jazz, poleg tega so v nekaterih dvoranah igrali bendi v živo, na teh »prisiljenih« koncertih pa se je trlo ljudi. Očitno so prebivalci New Orleansa zadovoljili ponorelega morilca, ki tisto noč ni ubil nikogar. Vendar pa se niso vsi vdali glasbenemu izsiljevanju psihopata. Nekateri bolje oboroženi prebivalci mesta so ga celo vabili, naj si drzne vlomiti v njihove hiše, če si upa. Tisto noč Axeman sicer ni ubil nikogar, je pa ljudi napadal še mesece kasneje. Ni prav gotovo, da je pismo dejansko poslal morilec, in pravzaprav ni čisto jasno, ali je vse napade dejansko zagrešila ena oseba ali pa je bilo napadalcev več. Je pa vsekakor očitno, da je morilec najraje napadal italijanske priseljence, ki so imeli trgovine z živili. In verjetno se v tem nerazloženem motivu skriva tudi potencialno razkritje njegove identitete.