ZDRAVILNOST

Večina eteričnih olj ni za uživanje

ud
30. 4. 2017, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Eterična olja lahko vzbujajo občutek sreče, nas navdajo z energijo, sproščajo, zbujajo spolno slo ali povečujejo zmožnost zbranosti.

Profimedia
Razprševalnik olj vode ne upari s segrevanjem, ampak na hladen način, z vibracijami, ki poskrbijo za učinkovitejše razprševanje eteričnih olj v zrak.

Pomagajo nam lahko pri spoprijemanju z najrazličnejšimi telesnimi, umskimi in duševnimi težavami. Uspešno jih uporabljamo pri premagovanju okužb in virusnih obolenj, pri prehladu, slabosti, prebavnih motnjah, odpravljajo glivična obolenja, krepijo imunski sistem in pomagajo blažiti bolečine v mišicah. Zelo dobro delujejo tudi pri nekaterih kliničnih in duševnih težavah, pomagajo pri spoprijemanju z občutki krivde, strahu, pri depresiji in nespečnosti. Lahko jih uporabimo tudi za spodbujanje komunikacije in zbranosti, nekatera olja spodbujajo tudi občutke radosti in zadovoljstva.

Profimedia
Kanite kapljico eteričnega olja na robček in ga čez dan po potrebi povonjajte.

Naredite doma
Ustvarite svoj razprševalnik Pršilka z destilirano vodo, v katero kanemo nekaj kapljic eteričnega olja, je preprosta za uporabo. Prej jo vedno pretresemo. 

PRAVILA UPORABE

A čeprav gre za naravne snovi, nam lahko ob napačni uporabi škodujejo, zato se pred uporabo vedno posvetujte s strokovnjakom aromaterapevtom. Pri uporabi eteričnih olj velja pravilo: manj je več! Načinov uporabe eteričnih olj je več, vsi pa zahtevajo nekaj znanja. Pravila varne uporabe olj so: večina olj ni za uživanje; ne nanašajte jih neposredno na kožo; preverite, ali ste na eterično olje alergični; eterična olja hranite nedosegljiva otrokom. Pri odmerjanju upoštevajte pravilo majhne količine. Preden uporabite katerokoli eterično olje, preučite njegovo delovanje, odmerjanje in varnost.

NAČINI UPORABE

Eterična olja lahko uporabljamo aromatično ali pa jih nanašamo na kožo. Pri nanašanju na kožo olja vedno mešamo z baznimi olji. Bazno olje je lahko katerokoli hladno stiskano rastlinsko olje (mandljevo, olivno, kokosovo, jojobino) ali maslo (karitejevo, kakavovo ali katero drugo). Pri aromatični uporabi pa se eterična olja v telo absorbirajo prek dihalnega sistema, z inhalacijo – prek receptorjev za vonj potujejo do osrednjega živčevja.