HUJŠANJE

Navade, zaradi katerih ne izgubljate kilogramov

ud
30. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vas je pomlad pocukala za rokavčke ali je vaše najljubše krilce pritisnilo na nove obloge na bokih in ne stoji več tako lepo kot pred letom dni? Preverite, kako shujšajti.

Profimedia
Nikar ne jejte pred televizorjem.

Če ste se odločili, da izgubite nepotrebne obročke, se izognite najpogostejšim napakam, ki sledijo odločitvam, da boste izgubili tistih nekaj kilogramov. Če boste upoštevali naslednja načela, boste zmagovalci. Preverite in se prepričajte. Veseli bomo vaših zadovoljnih pisem (in slik).

Pravkar ste jedli, a ste že spet lačni? Potem niste jedli premalo, temveč napačno.

Prehranjevanje, ko gledate televizijo

Bolj ko boste obdani z motilci, na primer s televizorjem, več hrane boste zaužili; veliko več, kolikor je potrebujete, saj boste osredotočeni na TV-program, in ne na občutek sitosti. Za vsako stvar si vzemite čas. Za vsak obrok si vzemite čas, uživajte in hrano dobro prežvečite.

Preobilni obroki 

Na krožnik si ne nalagajte preveč hrane, saj boste tako zaužili več, kot potrebujete. Vzemite manjši krožnik in pojejte manj. Jejte počasi in z užitkom, da boste imeli občutek, da ste siti. Čez dan zaužijte več obrokov.

Stran z mastnimi in sladkimi jedmi

Sami sebe lahko prepričate, da je ta hrana (pomfrit, čips, hamburgerji, najrazličnejše slaščice …) prepovedana in seveda nezdrava. Postavite si cilj, koliko zdrave hrane boste pojedli (naj bodo vsi vaši obroki sestavljeni iz treh četrtin zelenjave in sadja), in če se boste malo pregrešili, ne bo nič hujšega.

Jejte, kadar ste lačni

Nikakor ne pred televizorjem, računalnikom, ko ste žalostni ali pod stresom. Takrat boste pojedli največ škodljivih in nezdravih živil. Poslušajte svoje telo, jejte, ko ste zares lačni, ko vam hrana zadiši.

Izpuščanje obrokov

Pazite, da ne izpuščate obrokov, ker se takrat presnova upočasni. Poleg tega boste z izpuščanjem povzročili volčjo lakoto: če daljši čas ne boste jedli, vas bo napadla lahkota in se boste prenajedali.

Profimedia
Poskrbite, da bo vsak obrok vseboval sadje in zelenjavo.

Jejte počasi

Pred jedjo se vedno umirite, se udobno usedite ter uživajte ob okusih in vonjih. Ob jedi uživajte in jejte počasi. Hrano dovolj dobro prežvečite, tako boste iz živil dobili več hranilnih snovi.

Super 5 za lažje hujšanje

Dobra družba: K malici povabite prijateljice, s katerimi boste v miru uživali v vsakem grižljaju. Saj veste, več kot vas je, bolj prijetno je. In nemalokrat pojeste manj, kot bi sami.

Spanje: Če želite miren in kakovosten spanec, tri ure pred spanjem ne jejte, tako se zjutraj ne boste zbudili utrujeni. Na začetku bo težko, a se boste hitro navadili.

Tekočina: Voda je nujna za presnovo, porablja tudi kalorije. In torej vpliva na telesno težo. Vsak dan pijte dovolj tekočine – vode, in ne sladkih pijač. Pijte pred obrokom.

Sadje in zelenjava: Potrebujete dovolj vitaminov in mineralov, ki so zelo pomembni pri uravnavanju telesnih funkcij in teže. Zato poskrbite, da bo vsak obrok vseboval sadje in zelenjavo.

Utrujenost: Z uravnoteženo prehrano lahko zagotovite enakomerno raven energije skozi ves dan. Utrujenost vas pogosto prisili k uživanju nezdravih jedi.