Zdravje

Kaj je (ne)zdravo? Gluten in drugi miti

S.R.
24. 3. 2017, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

»To te bo spravilo v grob« ali »same kemikalije« so pogoste besede, ki jih od prijateljev sliši nekdo, ki v usta pospravi kaj domnevno škodljivega. Pa je vse to res?

Profimedia
Med glutene spadajo beljakovinske sestavine pšenice in sorodne beljakovine rži, ječmena in ovsa.

Zbrali smo nekaj živil, ki domnevno povzročajo take in drugačne zdravstvene težave, ter preverili, zakaj morda stvari niso tako preproste.

Gluten

Vse več ljudi po svetu se odloča za življenje brez glutena, zato se mnogi sprašujejo, kaj je s to modno muho. Je preobčutljivost na gluten nekaj tako razširjenega?

Dejstvo je, da glede na podatke ameriške Fundacije za celiakijo za to redko gensko boleznijo, zaradi katere je posameznik preobčutljiv na gluten, trpi zgolj odstotek ljudi po svetu. Za večino med nami pa ta prožna in lepljiva sestavina ni nič kaj drugega kot okusen dodatek.

Kofein

Kofein naj bi zaviral rast in na splošno škodil vašemu zdravstvenemu stanju.

Glede na raziskave nepridobitne klinike Mayo lahko povprečna odrasla oseba povsem brez tveganja zaužije do 400 miligramov kofeina na dan. Običajna skodelica kave vsebuje 90 do 120 miligramov kofeina. Če torej porabo omejite na največ štiri skodelice na dan, bi morali biti »na varnem«.

Maščobna živila

Maščobna živila, kot sta avokado in oljčno olje, redijo!

Čeprav to zveni povsem logično, tega ne podpirajo znanstvene raziskave. Zadnji pregledi študij, na katerih so temeljile z maščobo povezane smernice sodobnih diet, ugotavljajo, da v teh študijah za to sploh ni dokazov. Mark Hyman iz Klinike v Clevelandu je v svoji knjigi opisal, kako je mogoče celo shujšati, če v prehrano vključite zdrave maščobe iz živil, kot so ribe in oreščki.

Umetna sladila

Umetna sladila naj bi povzročala raka.

Uprava ZDA za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) je proučila na stotine študij o sukralozi, aspartamu, saharinu in številnih drugih sladilih. Do tega trenutka še vedno menijo, da je uživanje teh sladil varno. Kljub temu pa nekatere raziskave kažejo, da umetna sladila morda ne zadovoljijo človekove potrebe po sladkorju, zato so najverjetneje neučinkovita z vidika omejevanja vnosa sladkorja.

Gensko spremenjeni organizmi

Gensko spremenjeni organizmi (GSO) naj bi povzročali raka in uničujoče vplivali na okolje.

V zvezi z gensko spremenjenimi pridelki, ki so prisotni že vse od osemdestih let prejšnjega stoletja, je bilo izvedenih že ogromno podrobnih študij. Nedavno poročilo nepridobitne organizacije National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine ugotavlja, da GSO za okolje ne predstavljajo nič večjega tveganja kot običajni pridelki. Hkrati poudarja, da ni dokazov za to, da bi bilo uživanje GSO manj varno, kot uživanje običajnih živil.

Ribe

Ribe naj bi vsebovale veliko živega srebra, zaradi česar lahko zbolimo.

Čeprav lahko presežne količine živega srebra v telesu vsebujejo nekatere večje in starejše plenilke, kot so jadrovnice in morski psi, to na splošno ne predstavlja težave pri manjših ribah, ki jih uživa večina ljudi.