Holesterol in bolezni srca

Dobre novice za ljubitelje sira!

S.R.
22. 3. 2017, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se zaradi holesterola branite sira? Premislite še enkrat. Nova študija kaže, da se s holesterolom povezano tveganje bolezni srca zaradi uživanja velikih količin sira ne poveča.

Profimedia
Le privoščite si ga.

Raziskovalci na Univerzi v Dublinu so proučili učinek mlečnih proizvodov na zdravje 1.500 ljudi ter pri tem ugotovili, da uživanje velikih količin sira ne zvišuje ravni holesterola LDL v krvi. To je tako imenovani »slab holesterol«, ki je eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, saj lahko povzroči nalaganje oblog na stenah arterij.

»Opazili smo, da imajo ljudje, ki uživajo veliko sira, v primerjavi s tistimi, ki sira ne uživajo ali ga uživajo v manjših količinah, precej večji vnos nasičenih maščob, kljub temu pa med njimi ni bilo razlik v ravneh holesterola LDL,« pravi dr. Emma Feeney z Univerze v Dublinu.

Ironično je študija ugotovila tudi, da so imeli ljudje, ki so uživali mlečne proizvode z nizko vsebnostjo maščob, v telesu višje vrednosti holesterola. Dejansko so rezultati pokazali, da je uživanje večje količine mlečnih proizvodov povezano z nižjim indeksom telesne mase, nižjim deležem telesnih maščob, manjšim obsegom pasu in nižjim krvnim tlakom.

Raziskovalci menijo, da bi razlog za to lahko tičal v večjem vnosu ogljikovih hidratov, saj so pri proučevanju prehranskih vzorcev udeležencev ugotovili, da tisti, ki redno uživajo mlečne proizvode z nizko vsebnostjo maščob, običajno zaužijejo več ogljikovih hidratov.