Preventiva

Kako preprečiti mačka

B.K.
24. 3. 2017, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Buteljka vina tako zelo paše na petkov večer. A kaj, ko je cena za to razvado pokvarjena sobota. Brez skrbi, nutricionisti razkrivajo, kako se lahko zavarujete pred mačkastimi sobotami.

iStock
Fotografija je simbolična.

Namesto iskanja delujočih zdravil, ko je že prepozno, nutricionisti predlagajo, da se pripravite pred samo zabavo. Preventiva je namreč vedno boljša kot kurativa!

Razstrupljevalni gel

Dokaj nova stvar na trgu – enterosorbentski gel, ki nase veže strupe – lahko pomaga pri preventivnem preprečevanju mačka. Deluje tako, da na črevesju naredi oblogo, ki vase absorbira strupe, ti pa se nato (skupaj z gelom) izločijo po naravni poti. Na ta način se alkohol na hitro izloči iz telesa.

Gel se splača vzeti tudi po pitju, saj tako še hitreje pomaga pri obnovi telesa po alkoholnem šoku.

Zdrav, polnomasten obrok

To je metoda poznana večini pivcev. Maček je vsekakor manj hud, če pred uživanjem alkohola pojemo obilen in zdrav obrok. Maščobe, ki se prebavljajo počasi, zaščitijo želodec pred dražljaji, veliko zelenjave pa telo napolni z vitamini in minerali, ki jih alkohol izpere iz telesa.

Magnezij

Tablete in kapsule z magnezijem, ali pa s tem mineralom polne pijače nedvomno pomagajo pri preprečevanju mačka. Magnezij ima namreč močne protivnetne lastnosti, ki preprečujejo krče in slabost.

Thinkstock
Fotografija je simbolična

Vitamin C

Ta vitamin pomaga jetrom pri razstrupljanju. Če ga vzamete po zaključeni zabavi, z njim ne skoparite. 1 gram popijte z 2-3 kozarci vode, pojejte pa tudi nekaj sladkorja. Vajo ponovite zjutraj, preden se lotite zajtrka.

Pegasti badelj

Tradicionalno in naravno zdravilo je najbrž najboljši lek za mačka. Jetrne celice varuje pred škodo, ki jo povzroči alkohol, poleg tega pa zmanjša vnetje jeter.

Rehidracijski praški

Tako pred načrtovano zabavo kot po njej in zjutraj, so rehidracijski praški najboljši prijatelji pivcev. Alkohol namreč iz telesa spere minerale in elektrolite, zaradi česar se pojavijo glavoboli. Z navadnimi rehidracijskimi praški bodo ti postali zgodovina. Le ne pozabite jih vmešati v velik kozarec vode. Pijte po požirkih.