Neprijetno

Kako se znebiti strahu pred zobozdravnikom?

ud
25. 3. 2017, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vam je ob misli na obisk zobozdravnika slabo, vam srce bije hitreje in se potite? Niste edini, saj kar 75 odstotkov ljudi občuti tesnobo pred obiskom.

Profimedia
Obstaja tudi strah pred iglami in drugimi zobozdravstvenimi pripomočki, ki pa ga lahko povezujemo s strahom pred bolečino in neznanim.

Strah pred zobozdravnikom je precej pogost, ugotavljajo zobozdravniki, saj se z njim oziroma s tesnobo ob tem spopada kar 75 odstotkov ljudi.

Zakaj se bojimo zobozdravnika?

Za strah pred zobozdravnikom obstaja več vzrokov, med katerimi so zelo pogoste predvsem negativne izkušnje z zobozdravnikom (v otroštvu). Seveda pa lahko vzrok tiči tudi drugje.

Profimedia
Najhujša oblika strahu pred zobozdravnikom je tako imenovana dentalna fobija.

Bolečina 

Na prvem mestu je bolečina. Zanimivo je, da je strah pred bolečino najpogostejši med ljudmi, starimi 24 let in več, kar lahko pripisujemo manj naprednim in zato bolj bolečim zobozdravstvenim tehnikam v njihovem otroštvu, zaradi katerih so imeli negativne izkušnje z zobozdravniki. Drugi vzrok je strah pred neznanim, saj pacient dejansko nikoli ne ve, kaj lahko pričakuje ob obisku.

Pomembno je zaupanje

Zobozdravnik je vaš prijatelj, to je dejstvo, ki pa ne pomaga kaj dosti, če svojemu zobozdravniku ne zaupate. Zato je zelo pomembno, da najdete takšnega, ki mu boste lahko zaupali svoje težave. Pomembno pa je tudi, da vas zobozdravnik razume in upošteva ter svoje delo prilagodi vašim težavam. Zobozdravniku povejte, česa vas je strah ali kaj vas skrbi. Že sam pogovor vam lahko precej pomaga omiliti težave. Zobozdravnik naj vam razloži potek posega, vi pa ga vprašajte vse, kar vas zanima, saj vam bo to dalo občutek, da imate nadzor nad situacijo. Povprašajte svojega zobozdravnika o novih, neinvazivnih ali minimalno invazivnih tehnologijah, kot so na primer zračna abrazija, healozone, diagnodent in laserske terapije za zdravljenje zob. Z zobozdravnikom se dogovorite, da mu daste znak, če vas bo med posegom preveč bolelo, on pa naj to upošteva in začasno preneha z delom.