Po naporni vadbi

Katera bolečina je "dobra" in katera nevarna?

pr
15. 1. 2017, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pomembno je, da med vadbo prisluhnemo svojemu telesu in ločimo dobro bolečino od slabe. Poglejmo, kakšna je razlika med njima, da boste vedeli, kako ukrepati.

Profimedia
Med posameznimi intenzivnimi treningi imejte od 24 do 48 ur počitka.

Ne pretiravajte: Ne delajte vaj, ki povzročajo bolečino. Če vas boli koleno, se boste morali odpovedati vadbi spodnjih okončin, nadaljevali pa boste lahko treniranje zgornjih.

Dileme: Če ne morete določiti, ali je bolečina dobra ali slaba, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, ki bo ocenil resnost vaših težav ter vam temu primerno svetoval.

Vaje: Kljub bolečini vam bo zdravnik morda svetoval, da ne opustite gibanja, saj se tako izognete kasnejši togosti sklepa. Z gibanjem imamo v mislih raztezne vaje, in ne intenzivnega treninga.

Najpogostejši vzrok neškodljive bolečine je vsem poznano vnetje mišičnega tkiva. Pogovorno mu pravimo kar »muskelfiber«. Ta se pojavi kot reakcija po naprezanju določenih mišic oziroma mišičnih skupin. Dan do dva po vadbi čutimo nelagodje v osrčju mišice, lahko je predel občutljiv na dotik in se razteza tudi širše po telesu. S to vrsto bolečine se mišice dejansko preoblikujejo, postanejo močnejše in učinkovitejše.

Brez panike

Pri tovrstni bolečini ni treba delati velike panike, treba si je vzeti nekaj časa za regeneracijo, z lahkotnimi treningi pa lahko nadaljujete že prej, preden bolečina v mišicah popolnoma popusti. »Muskelfiber« običajno traja od 24 do 72 ur in se pojavi v 24 urah po treningu. Zato svetujemo, da imate med posameznimi intenzivnimi treningi od 24 do 48 ur počitka, regeneracijo pa pospešite tudi s pravilno prehrano. Mišična vlakna se najhitreje zdravijo, če v 20 minutah po treningu pojeste obrok iz hitro prebavljivih ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, na primer 150 gramov sladkega krompirja s 300 grami skute ali eno banano z dvema žlicama arašidovega masla.

Poškodbe mišic

Če se bolečine stopnjujejo, ne prenehajo niti ob jemanju zdravil ter jih spremljajo otekanje, podplutbe ali mravljinčenje in trzanje, je dobro, da vas zdravnik napoti na nadaljnje preiskave.

Nikakor pa vnetja mišičnega tkiva ne smete podcenjevati in kljub bolečini nadaljevati zelo intenzivne treninge, saj se sprva blage poškodbe mišic lahko poslabšajo tako zelo, da mišična vlakna dejansko potrgate in povzročite trajne poškodbe. Med slabe vrste bolečine štejemo tudi tisto v predelu sklepov, ki nam lahko povzroči težave v vsakdanjem življenju. Takrat se moramo zavedati, da nam telo skuša povedati, da nekaj ni v redu. Zlasti če je bolečina nenadna in ostra, če se pojavi oteklina ali podplutba, je vadbo treba nemudoma prekiniti ter obiskati zdravnika. Prav tako resno obravnavo zahteva tako imenovana nezasidrana bolečina, ki se seli z enega predela na drugega, potuje navzdol po roki ali nogi, kar kaže na to, da lahko izvira iz poškodovane hrbtenice.