Okrevanje

Ste samski? Lahko vas ubije

J.P.
15. 12. 2016, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strokovnjaki ugotavljajo, da zakonski jarem znatno poveča možnosti za preživetje.

Profimedia
Poročenim se po kapi bolje piše, ker imajo nekoga, ki skrbi za njih.

Rezultati raziskave kažejo, da tistim, ki so preživeli kap, nekdo, ki skrbi zanje v dobrem in v slabem, možnosti za preživetje izboljša za do 71 odstotkov. Okrevanje po kapi je namreč močno odvisno od oskrbe, rehabilitacije in podpore.

Vloga odnosa

Strokovnjaki z Univerze Duke v Severni Karolini sumijo, da je ključni razlog, da poročeni po kapi bolje okrevajo, dejstvo, da imajo nekoga, ki skrbi za njih.

Raziskovalci so 2.351 ljudi, ki so preživeli kap, spremljali po pet let; tisti, ki so bili poročeni (poročeni le enkrat), so imeli, kot so ugotovili, 71 odstotkov manj možnosti, da umrejo, kot pa tisti, ki niso bili poročeni. Ugotovili pa so tudi, da so slabše možnosti za preživetje imeli tudi tisti, ki jim je v preteklosti propadel zakona oziroma so vdoveli. Kar pomeni, da bi lahko na možnosti za preživetje vplivale tudi predhodne travmatične izkušnje.

Verjetnost, da si ločenci po kapi ne bi opomogli, je bila 23 odstotkov večja od tiste, ki so jo raziskovalci na podlagi svojih ugotovitev pripisali poročenim. Za vdovele je bila ta verjetnost večja za 25 odstotkov. Še slabše se je pisalo tistim, ki so se ločili več kot enkrat: pri njih je obstajala kar 39-odstotna možnost, da ne bodo preživeli. Najslabše so jo odnesli večkrat ovdoveli: pri teh je bila verjetnost, da po kapi ne bodo preživeli, kar 40-odstotna.