Diagnoza

Na pomoč, spletni zdravnik dr. Google

ud
11. 12. 2016, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ali tudi vi najprej svoje simptome bolezni vtipkate v Google in preverite, katero bolezen imate? Pazite, kje preverjate te informacije, saj je marsikatera zavajajoča!

Profimedia
Obstajajo spletne strani, kjer vam je za nekaj evrov na voljo pogovor z zdravnikom.

Forumi so dragocen vir izmenjave izkušenj za številne življenjske zadeve, toda nikar na forumih ne iščite diagnoze. Tudi če odgovarja zdravnik, je to le približek diagnoze.

Marsikdo svoje simptome vtipka v iskalnik in prebere, kakšna bi lahko bila njihova diagnoza in kako naj bolezen zdravi – če je ta sploh ozdravljiva. Najbrž ste tudi sami kdaj posegli po takšnem spletnem zdravniku in se z njegovo pomočjo lotili simptomov, najbrž boste to storili še kdaj. Ker pa je nadzor nad informacijami na spletu skoraj ničen in izpred domačega zaslona le težko ocenite, ali vam diagnozo postavlja navaden šarlatan, ki vas hoče zavesti ali vam prodati svoje »čudežno« zdravilo za vse, ali za zapisi stoji znanje izobraženega zdravnika, je treba znati ločiti zrnje od plev in tako zaščititi svoje zdravje.

DA: Uradno, nacionalno

Spletnim stranem, ki vam poleg zdravstvenih nasvetov na istem mestu ponujajo tak ali drugačen izdelek, se izognite na daleč, pa naj bodo slovenske ali tuje. 

Brez skrbi ste lahko, kadar zdravstvene nasvete iščete na straneh nacionalnih ponudnikov zdravja in nacionalnih združenj za določeno zdravstveno področje ali bolezen. Pri nas so to recimo Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza društev diabetikov Slovenije, zdravstveni domovi in podobno. Če brskate tudi po tujih straneh, se lahko na primer obrnete na spletne strani s končnico .gov, ki v angleško govorečih državah označuje, da gre za nacionalno ustanovo ali združenje, torej vir, ki mu gre zaupati.

DA: Univerze in priznani inštituti

Drugi zaupanja vreden vir zdravstvenih informacij so univerze oziroma fakultete in priznani raziskovalni inštituti. Ker jih je v zadnjih letih iz nič nastalo zelo veliko, je dobro, da za vsak primer vedno preverite, ali gre res za ustanovo s tradicijo ali za kak nov zasebni projekt, ki je bližje poslu kot izobraževanju. Pri nas v končnici spletnega naslova iščite .uni, v tujini pa pride v poštev tudi končnica .edu.