Zanimivo

Kaj pomenijo zvoki, ki jih proizvaja telo

ud
10. 12. 2016, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste se kdaj vprašali, kako nastanejo določeni zvoki vašega telesa in kaj pomenijo? Piskanje nosu, spahovanje, vetrovi ali piskanje v ušesih, kadar zvečer ležete v posteljo?

Profimedia
Kadar kihamo pogosteje, je priporočljivo obiskati zdravnika zaradi testiranja na alergije.

Čeprav so nekateri od njih povsem naravni, pa so drugi v določenih okoliščinah lahko znak nekaterih bolezni. A ne glede na to je vendarle zanimivo vedeti, zakaj se naše telo oglaša tako, kot se.

Piskanje nosu

Kadar vaš nos med dihanjem tvori piskajoč zvok, je to navadno znak, da nekaj v njem ovira dihalno pot. Tako kot veter zavija okrog vogalov hiš, ki so mu napoti, tudi sapa v vašem nosu žvižga ob srečanju z ovirami. Navadno je ta ovira odvečna sluz, ki se je nabrala na stenah dihalnih poti v nosu ali na nosnih dlačicah kot posledica prehlada ali alergije.

Profimedia
Najpogosteje so vetrovi le posledica prebavljanja živil, bogatih z vlakninami.

Kihanje

Če napenjanje spremljajo tudi druge prebavne težave, preverite, kaj pojeste.

Kihanje je pravzaprav posledica reakcije živčnega sistema, ki jo lahko sproži marsikaj – od draženja tujka v nosu do ekstremne telesne vadbe, sončne svetlobe ali celo spolne vzburjenosti.

Šumenje v ušesih

Kadar zvečer ležete na blazino, slišite šumenje v ušesih, kajne? To je samo kri, ki potuje po vaši karotidni arteriji, ki teče ob vašem ušesu. Kadar blokirate zunanji zvok, je zvok potujoče krvi skozi arterijo toliko bolj slišen. Podobno se zgodi, kadar imate zaradi okužbe ali alergije zamašeno evstahijevo cev, ki povezuje žrelo s srednjim ušesom.

Piskanje v ušesih

Temu pojavu pravimo tinitus in je navadno posledica okužb, staranja, utrujenosti ali izpostavljenosti glasnim zvokom. Zaradi katerega od teh vzrokov pride do poškodbe celic v notranjem ušesu, ki pretvarjajo zvočne valove v električne signale.

Riganje

Riganje je posledica uhajanja zraka iz želodca. Da bi se temu neprijetnemu zvoku izognili, je seveda treba preprečiti, da bi zrak prišel v želodec, kar pa je nadvse preprosto. Izogibajte se govorjenju s polnimi usti, prehitremu hranjenju in pijačam z mehurčki.