Nezdrava hrana

Pozor, solate, ki redijo!

ud
6. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pazite, kaj pojeste, pa se kilogrami še vedno kopičijo? Kar nekaj je živil, ki veljajo za zdrava, a so v bistvu ravno nasprotno.

Profimedia
Solatni prelivi iz trgovine vsebujejo sladkor, in to kar več kot dve žlički na eno porcijo.

Hrana z oznako »manj maščob« ali »brez maščobe« ima isto kalorično vrednost kot hrana brez te oznake. 

Saj poznate oznake »manj maščobe« in »brez maščobe«. Te so navadno tiste, ki nas najbolj pritegnejo k nakupu izdelka. Ker vsebujejo manj maščob kot običajne različice teh izdelkov. A nas veliko to oznako razume tudi kot dovoljenje, da živilo zaužijemo v večjih količinah. Piškoti brez maščobe so namreč manj škodljivi kot navadni, zato jih lahko pojemo več. A stvari vendarle niso tako preproste. Ste že kdaj opazili, da imajo piškoti brez maščobe skoraj enako kalorično vrednost kot tisti z njo? To je zato, ker mora odstranjeno maščobo vendarle nekaj nadomestiti. Navadno so to dodani sladkorji in soli. Prave maščobe so ključne za uravnoteženo prehrano, saj zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni in dajejo hrani okus.

Profimedia
Če ste se kdaj spraševali, katera izmed solat je najbolj hranljiva in okusna, je eden izmed favoritov rukola. Vsebuje tudi ogromno protirakavih snovi.

Solate

Solate lahko spadajo med na videz zdravo hrano, a ni nujno tako. V resnici ni toliko kriva solata kot vse tisto, kar ji priložimo. Ena največjih laži, ki si jih ljudje dnevno izrekamo, kadar hočemo živeti zdravo, je: »Saj je samo solata!« Prepričani smo, da nam solata nikakor ne more škoditi in da je nizkokalorični vir vitaminov, mineralov in vlaknin. To bi bilo res, če bi za kosilo pojedli zgolj goro zelenjave brez omake. V restavracijah in trgovinah so namreč solate bogate tudi z ostalimi precej kaloričnimi dodatki, kot so sir, tunina, šunka, meso, popečeni kruhki in razni majonezni prelivi. Vse to na koncu navaden solatni krožnik po kalorični vrednosti in maščobah postavi ob bok navadnemu hamburgerju. Kadar torej želite, da je solata res samo solata, naj pretežno vsebuje zelenjavo, samo eno vrsto dodatka (denimo samo sir ali tunino) ter navaden preliv z olivnim oljem in jabolčnim kisom.

Profimedia
Solata z majoneznim prelivom in sirom lahko stopi ob bok velikemu sirovemu hamburgerju.