Ples zdravi

Osvobodite telo

ud
9. 10. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nepredvidljivost današnjega življenja zahteva od vseh večjo sprotno prilagodljivost in budnost v trenutku. Ples se zadnje čase uveljavlja kot univerzalno sredstvo zdravljenja.

profimedia
S predihanim in razgibanim telesom bolje delujejo vsi naši čuti.

Ko imamo predihano, razgibano telo, v katerem smo živo prisotni, bolje delujejo vsi naši čuti: zaznave so bolj jasne, hitreje se prilagajamo in bolj preudarno se odločamo. Vemo, da je gibanje zdravilno, in izbira vodenih in manj vodenih gibalnih praks je bogata, tako da lahko vsakdo najde nekaj, kar ga veseli.

Svobodni plesi so zdravilni, saj spodbujajo ustvarjalnost ne le v plesu, ampak tudi v življenju.

Vadba

Gibanje je lahko povezano z vsakdanjimi opravki in načinom transporta, ni nujno, da je to ravno plačljiva vadba v zaprtih dvoranah. Zavestno gibanje je vsak način premikanja, pri katerem smo pozorni na notranje in zunanje dogajanje, in vsako gibanje je lahko oblika meditacije. Gibanje ne odklepa le zamrznjenih stanj v telesu, ne vabi v pretočnost le zakrčenih mišic, ampak je lahko način izražanja našega celotnega bitja: ko se premakne naše telo, se premika tudi vsa naša duševna, miselna in duhovna notranjost.

Osvobajanje

Ples se zadnje čase uveljavlja kot zelo priljubljena oblika osvobajanja telesa in zlasti izrazni, svobodni plesi so zdravilni, saj spodbujajo ustvarjalnost ne le v plesu, temveč tudi v življenju. Oblike svobodnega plesa so številne in večini je skupno to, da plesalca vodijo do sprostitve uma in telesa ter osebnega gibalnega izraza. S plesom osvobodimo telo, izrazimo srce, izpraznimo um, razkrijemo dušo in se zlijemo z duhom.