Zdravje

Več antidepresivov, manj stroškov

A.K./STA
8. 10. 2016, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bolezni s področja duševnega zdravja včasih terjajo tudi zdravljenje z zdravili.

STA

Lani se je na primer rahlo povečala poraba antidepresivov in zdravil za zdravljenje demence, za obe kategoriji pa so se v tem času stroški izdanih zdravil znižali, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji se je lani rahlo povečala poraba antipsihotikov, antidepresivov, psihostimulansov, učinkovin za zdravljenje hiperkinezije in za obnavljanje celic centralnega živčnega sistema, zdravil za zdravljenje demence ter antiparkinsonikov, kažejo podatki NIJZ. Rahlo se je zmanjšala le poraba anksiolitikov ter hipnotikov in sedativov.

Kot je razvidno iz letnega poročila NIJZ o porabi zdravil v Sloveniji v lanskem letu, je bilo lani za vse naštete skupine zdravil skupno predpisanih 1,7 milijona receptov za zdravila v skupni vrednosti več kot 40 milijonov evrov.

Kot izpostavlja poročilo NIJZ, so že vrsto let najpogosteje predpisana podskupina psiholeptikov anksiolitiki, torej pomirjevala. V lanskem letu je bilo predpisanih 435.300 receptov v vrednosti 2,7 milijona evrov. Glede na leto 2014 se je število receptov zmanjšalo za tri odstotke, vrednost teh zdravil pa je padla za dva odstotka.

Poraba pomirjeval je v upadu že vse od leta 2003, pri tem, da se je dnevna poraba bistveno bolj zmanjšala med ženskami kot med moškimi, ki tudi sicer porabijo manj pomirjeval kot ženske.

Največ pomirjeval so lani predpisali v pomurski regiji, sledi podravska regija. Najmanj so jih predpisovali v gorenjski in osrednjeslovenski regiji, kažejo podatki NIJZ.

Lani je bilo v Sloveniji med drugim predpisanih 272.600 receptov za antipsihotike, to so zdravila za zdravljenje psihoz, med katere spadata na primer shizofrenija in psihoze zaradi različnih vzrokov. Glede na leto 2014 se je število predpisanih receptov povečalo za dva odstotka, tako da je vrednost teh zdravil lani znašala nekaj manj kot 10,3 milijona evrov. Ob tem so se stroški za to vrsto zdravil znižali za 19,2 odstotka, izpostavljajo na NIJZ.

Največ antipsihotikov so zdravniki lani predpisali v zasavski regiji, sledijo primorsko-notranjska in posavska regija, navajajo na NIJZ.

Antidepresivov je bilo lani predpisanih 540.300 receptov, kar je tri odstotke več kot leta 2015. Vrednost predpisanih zdravil pa se je lani glede na leto 2014 znižala za 13 odstotkov in je znašala slabih 11,7 milijona evrov.

Največ so antidepresive predpisovali v zasavski regiji, sledita goriška in podravska regija, kažejo podatki NIJZ. Najmanj so jih predpisovali v osrednjeslovenski ter v gorenjski regiji.