Ne spreglejte

8 domačih receptov, ki pozdravijo vneto grlo in prehlad

ud
3. 10. 2016, 22.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prišel je tisti čas v letu, ko skoraj vsi zbolimo. Predvsem pa je na udaru naše grlo. To zaradi vnetja boli in povzroča težko požiranje ali celo težave z govorjenjem.

Dreamstime
Kurjo juho lahko srkate, kar je pri vnetem grlu gotovo lažje.

Priporočamo vam nekaj naravnih zdravil in nasvetov:

1. Grgrajte slano vodo

Toplo slano vodo grgrajte večkrat dnevno, saj zmanjšuje oteklino in prepričuje razmnoževanje bakterij. V topli vodi raztopite le eno čajno žličko soli.

2. Naravni sirup

Sesekljajte čebulo in skozi gazo iztisnite njen sok. Tekočino zmešajte z medom in limono. Večkrat na dan si privoščite po eno ali dve žlički pripravka.

3. Pijte dovolj

Ali ste vedeli?

Brisačo namočite v mlačno vodo, v katero ste prej nakapali nekaj kapljic kisa. Dobro jo ožmite in položite okoli vratu. Kis bo blažil bolečine v grlu. 

Sluznica mora biti navlažena, kar pomaga telesu v boju proti bakterijam. Kaj piti? Pijete lahko vse, kar ni sladkano. Sladkor je namreč hrana za bakterije.

4. Zeliščni čaj

Pijte zeliščne čaje, saj so znani po tem, da pomirjajo vneto grlo. Poleg tega pa so zelo dobra izbira tudi pravi čaji, saj vsebujejo ogromno antioksidantov in krepijo imunski sistem. Dodajte še žličko ali dve medu, ker deluje antibakterijsko.

5. Kokošja juha

To krepčilo je še danes prvo v boju proti prehladu. Njena največja prednost je, da jo lahko srkate, kar je pri vnetem grlu zagotovo lažje.

6. Počivajte

S počitkom se bo vaše telo okrepilo, prav tako tudi vaša glava.

7. Uporabite česen

Česen je naravni antibiotik. V času bolezni bi si morali privoščiti nekaj strokov na dan.

8. Žajbelj

Že naše babice so vedele, da žajbelj zdravi boleče grlo. Skuhajte ga v vreli vodi in nato grgrajte nekoliko ohlajenega. Lahko pa si naredite žajbljevo mleko, kjer v mleku povrete žajbelj in dodate sladkor. Napitek popijte še vroč.