Zdravje

Sluhu ne posvečamo dovolj pozornosti

ud
2. 10. 2016, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Uho je izjemno občutljiv receptor, s katerim zaznamo neznatno šelestenje listja, zmore pa za kratek čas zdržati tudi velike obremenitve. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju ravnotežja in zaznavanju telesa v prostoru.

youtube
Okvare sluha ne povzroča samo hrup, ampak ga lahko načne tudi jemanje nekaterih zdravil.

Okvare sluha ne povzroča le hrup, temveč ga lahko načnejo tudi različne infekcijske bolezni (na primer pasovec, vnetje možganskih open), jemanje nekaterih zdravil (na primer antibiotikov), ponavljajoča se vnetja srednjega ušesa, degenerativne bolezni malih kosti srednjega ušesa, tumorji možganov, sladkorna bolezen, visok krvni tlak, žilne spremembe … Sluh je odvisen tudi od podedovanih značilnosti.

Delovanje

Če želimo, da sluh deluje, mora zvok neovirano skozi zapleten sistem membran in drobnih koščic: zvočni valovi, ki se ujamejo v sluhovod, zatresejo bobnič, tresljaji se prenesejo naprej na kladivce, nakovalce, stremence in membrano ovalnega okenca, kjer tresljaji povzročijo valovanje tekočine v polžu. Polž je poln mikroskopskih dlačic, ki dražijo živčne celice v odgovor na zvočne dražljaje. Mehanična energija tekočinskih valov se tako spremeni v živčno energijo. Nastali živčni impulzi potujejo po slušnem živcu v zgornji senčni reženj in del možganske skorje, ki sprejme in zazna zvok.

youtube

Glasnost

Slušne koščice in njihove mišice pa lahko delujejo tudi kot varovalna naprava proti premočnim zvočnim pritiskom. Lahko se nekoliko zasučejo in utrdijo bobnič, da čim manj niha, s čimer se na notranje uho prenese manj zvočne energije. Vendar pa je proti izjemno glasnim zvokom ta prilagoditveni mehanizem brez moči.