Debelost

Raziskava: Prekomerna telesna teža znamenje revščine

T.L./STA
2. 9. 2016, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poročilo na podlagi podatkov ameriškega centra za nadzor nad obolenji (CDC) ugotavlja, da je bilo lani v štirih zveznih državah ZDA nad 35 odstotkov prebivalcev predebelih, v 25 državah pa 30 odstotkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zadnja raziskava o debelosti v ZDA spet dokazuje, da tisto, kar je veljalo nekoč, danes več ne drži, saj prekomerna telesna teža ni več znamenje obilja, ampak revščine. V ZDA so namreč pretirano debeli predvsem pripadniki manjšin, ki so obenem revnejši od belcev. V vsaki zvezni državi ZDA je danes najmanj 20 odstotkov ljudi predebelih.

Poročilo na podlagi podatkov ameriškega centra za nadzor nad obolenji (CDC) ugotavlja, da je bilo lani v štirih zveznih državah ZDA nad 35 odstotkov prebivalcev predebelih, v 25 državah pa 30 odstotkov. Nobena država ni imela manj kot 20 odstotkov prebivalcev s pretirano telesno težo. Za primerjavo je zanimiv podatek, da leta 1991 v ZDA nobena država ni presegla meje 20 odstotkov.

Najmanj debelih je v Koloradu in sicer 20,2 odstotka, največ pa v Louisiani (36,2 odstotka), čeprav Mississippi, Alabama, Zahodna Virginija in Kentucky ne zaostajajo veliko. Od leta 2014 se je položaj izboljšal le v Minnesoti, New Yorku, Montani in Ohiu, poslabšal pa se je v Kansasu in Kentuckyju. V preostalih državah se ni bistveno spreminjal.

Največ jih je na jugu

Največ predebelih je v ZDA na jugu. Kar devet od 11 držav z najvišjo stopnjo debelosti je na jugu ZDA, torej v državah, kjer vladajo republikanci. Vendar so tam debeli predvsem demokrati. V 14 zveznih državah je preveč debelih kar 40 odstotkov tamkajšnjih temnopoltih prebivalcev. Nad 30 odstotkov predebelih temnopoltih imajo v 40 državah.

29 zveznih držav ima več kot 30 odstotkov predebelih prebivalcev latinsko-ameriškega izvora, več kot 30 odstotkov predebelih belcev pa ima le 16 držav. Prevelika telesna teža ZDA stane na leto med 147 do 210 milijard dolarjev v zdravstvenih stroških.