Odpornost

Gonoreja bi lahko kmalu postala neozdravljiva

R.T.
1. 9. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zdravstveni uradniki Svetovne zdravstvene organizacije so izdali skrb vzbujajoče opozorilo: zmanjkuje nam načinov za zdravljenje gonoreje.

Reuters
Znanstveniki že mrzlično iščejo nove rešitve.

Gonoreja je relativno običajna bolezen, za katero letno zboli približno 78 milijonov ljudi. Z njo se lahko okuži vsaka spolno aktivna oseba – če je v igri nezaščiten seks, se lahko kaj hitro razširi. Medtem ko nekateri simptomov sploh ne razvijejo, drugi oboleli izkušajo bolečine pri izločanju seča ter genitalna vnetja.

Če se je ne zdravi, se lahko gonoreja razširi tudi na sklepe in srčne zaklopke.

Samoobramba brez primere

Gonoreja je spolno prenosljiva bolezen, ki se večinoma prenaša s spolnim stikom. pri kateri nastane na sluznicah spolovil gnojno vnetje z gnojnim izločkom.

Gonorejo se običajno zlahka pozdravi le z antibiotiki. Temu morda kmalu ne bo več tako. Strokovnjaki so že zaznali na vrsto antibiotikov odporne seve gonoreje – kar pomeni, da je bakterija, ki jo povzroča, mutirala. Njena sposobnost samoobrambe je osupnila številne strokovnjake. »Če bi bakterija bila oseba, bi bila izredno iznajdljiva oseba,« je dejal Jonathan Zenilman, ki na Univerzi John Hopkins proučuje nalezljive bolezni. »Bakterija je prikazala neverjetno zmožnost prilagajanja in razvoja novih mehanizmov obrambe pred antibiotiki.«

Velika grožnja

Bolezen lahko tako postane izredno nevarna. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so zato izdali nova navodila za zdravnike, v katerih za zdravljenje gonoreje nič več ne priporočajo uporabo celotnega razreda antibiotikov.

Zdravniki naj ne bi več uporabljali kinolonov, saj že obstajajo na njih odporni sevi. Zato priporočajo cefalosporine, čeprav je le vprašanje časa, kdaj bo bolezen postala odporna tudi na ta razred antibiotikov.