Škodljivo kajenje

Koliko zapravite za cigarete?

Lara Jelen
20. 8. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kajenje je škodljivo tako za zdravje kot za denarnico. Čeprav se mnogi, ki kadijo, tega zavedajo, pa se te slabe razvade kar ne morejo odkrižati. Morda vas bodo naslednje vrstice prepričale, da enkrat za vselej odvržete škatlico s cigaretami.

Profimedia
Kajenje na presenečenje mnogih (še) ni prepovedano, zato ima vsakdo pravico, da se sam odloči, ali bo obširen seznam tveganj vzel v zakup in nadaljeval s svojim početjem ali ne.

Ste kdaj preračunali, koliko na letni ravni zapravite za cigarete? Če niste, smo to namesto vas naredili mi. Predstavljamo pa vam še kar nekaj drugih razlogov, zakaj bi bilo pametno prenehati kaditi.

„Povprečnemu kadilcu kajenje skrajša življenje za 14 let, vsaka škatlica cigaret skrajša življenje za 3 ure in pol.“

Kajenje je pogost vzrok bolezni. Opozorilo, da kajenje povzroča raka, kar je znanstveno dokazano in potrjeno, ste najverjetneje slišali že tolikokrat, da se sploh ne zavedate resnosti tovrstnih svaril. V publikaciji Nehajte kaditi, dokler ste še živi opozarjajo, da v večini razvitih držav zaradi posledic kajenja umre več ljudi kot zaradi katerekoli druge posamične bolezni. »V starostnem obdobju med 35. in 44. letom je kajenje odgovorno za vsako sedmo smrt, po 44. letu pa je vzrok kar za tretjino vseh prezgodnjih smrti. Povprečnemu kadilcu kajenje skrajša življenje za 14 let, vsaka škatlica cigaret skrajša življenje za tri ure in pol. V cigaretnem dimu je več kot 4000 različnih strupenih snovi, od tega več kot 300 karcinogenih,« dodajajo v brošuri, ki so jo pripravili v podjetju SITIS.

Kaj pa lahke cigarete?

V omenjeni knjižici ravno tako razkrivajo, da lahke cigarete niso prav nič boljša izbira. »Oznake, kot sta light ali low-tar, se nanašajo na strojno izmerjeno raven nikotina in katrana v cigaretnem dimu, in ne na količino, ki jo kadilci vnašajo v telo. Združenja, ki se borijo proti kajenju, obtožujejo tobačno industrijo, da s temi oznakami zavaja javnost o zdravstvenem tveganju kajenja. Tudi po veliki uporabi cigaret s temi oznakami se število umrlih zaradi kajenja ni zmanjšalo.« Tako imenovane lahke cigarete prav tako ne zmanjšajo stopnje zasvojenosti. Da ne omenimo, da bi kadilski par, ki skupaj dnevno pokadi škatlico cigaret, v enem letu lahko privarčeval blizu 1300 evrov, če bi prenehal kaditi. Če bi na dan privarčevali 3,50 evra, namesto zapravili denar za škatlico cigaret, bi si lahko v desetih letih kupili zelo dober avto, saj bi se v vašem šparovčku nabralo okoli 12.775 evrov!

Dober izgovor ne obstaja

osebni arhiv
Osebni trener Vitja Sikošek je ovrgel prepričanje, da kajenje pomaga pri hujšanju.

Kajenje sicer ni prepovedano, zato ima vsakdo pravico, da se sam odloči, ali bo obširen seznam tveganj vzel v zakup in nadaljeval s svojim početjem ali ne. Vseeno pa res dobrega razloga za kajenje ni. Drži, da smo lahko od kajenja zasvojeni in da je zaradi navade marsikomu težko prenehati, a s pravo voljo in motivacijo je tudi to mogoče.

Kadite, ker vas cigareta sprosti? Najdite si drugo sprostitev, obstaja nešteto primernejših in bolj zdravih alternativ. Verjamete natolcevanjem, da kajenje pomaga pri izgubi maščobe in da lahko s kajenjem celo shujšate? Ravno obratno, pravi Vitja Sikošek, osebni trener. »Poleg že dobro poznanih tveganj kajenja za rakava obolenja, bolezni srca, ožilja in dihal imajo kadilci manjšo vzdržljivost, slabšo telesno zmogljivost in povečano možnost za različne poškodbe in zaplete pri fizičnih aktivnostih. Žal nekateri ljudje začnejo kaditi ali ne morejo nehati, ker menijo, da s kajenjem uravnavajo telesno težo. V študijah je bilo dokazano, da kajenje negativno vpliva na metabolizem in da moški, ki kadijo, pravzaprav na dan zaužijejo od 350 do 575 kalorij več kot nekadilci. Prav tako so dokazali, da se odvečna maščoba pri kadilcih najpogosteje nabira okoli trebuha in ima negativen vpliv na zdravje. Fizična aktivnost in zdrav način prehranjevanja sta najboljši popotnici za doseganje želene telesne teže,« je prepričan Vitja, ki odvisnežem od kajenja priporoča, da vsakič, ko se jim toži po cigareti, namesto slednje raje posežejo po korenčku oziroma kakšni drugi zelenjavi ali pa se odpravijo na trening, ki bo v telesu sprostil hormone sreče, kar bo zmanjšalo željo po kajenju.