Zdravje

Tudi to je odvisnost!

N.J.
22. 6. 2014, 20.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Izpostavljenost sončnim žarkom učinkuje kot droga, ugotavljajo strokovnjaki, saj se ob tem sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki vodijo v odvisnost od UV žarkov.

Izpostavljanje sončnim žarkom (pa tudi sončenje v solarijih) ni le sproščanje. Prepogosto postane v želji, da bi imeli zavidljivo zagorelo polt, prava obsesija, odvisnost. Do ugotovitev so prišli na podlagi študije, ki so jo na miškah izvedli strokovnjaki iz bolnišnice Massachusetts General Hospital in medicinske fakultete Harvard Medical School v Bostonu.

Rezultati študije so odgovor na vprašanje, zakaj nekateri čutijo tako močno željo oziroma potrebo po sončenju, kljub zavedanju o škodljivosti tovrstnega početja. Strokovnjaki tako pretirano sončenje vse bolj obravnavajo kot odvisnost in ne le kot modni trend. Da bodo sončenje lahko tudi uradno obravnavali kot odvisnost, morajo opraviti še nadaljne raziskave, ki bi pokazale še objektivne razloge, pišejo tuji mediji.

Študija na miškah

Miške so izpostavili UV žarkom za šest tednov. Že po prvem tednu so telesa mišk proizvedla večje količine endorfinov, ki podobno kot morfin ublažijo bolečino in dajejo občutek lagodja. Endorfin strokovnjaki povezujejo z odvisnostmi, saj se tudi ob odvisnosti ob zadovoljitvi potrebe sprostijo endorfini. Ko so miške po šestih mesecih umaknili z UV žarkov, so kazale znake abstinenčne krize. "Preseneča dejstvo, da smo že genetsko zasnovani tako, da lahko postanemo odvisni od stvari, ki nam sicer škodijo, recimo od UV žarkov, ki so verjetno enden največjih povzročiteljev raka na svetu," je povedal David Fisher, ki je sodeloval pri raziskavi. "Predvidevamo, da zato, ker UV žarki stimulirajo tvorjenje D vitamina v telesu," je še dodal.