Knjigo boste lahko prebrali ali celo obdržali

»Samopostrežne knjige« v javnih ustanovah

Alenka Tratnik
19. 3. 2024, 22.04
Deli članek:

Lavričeva knjižnica v Ajdovščini je že pred časom v parku ob stavbi postavila hiško knjigobežnico, ob vhodu pa voziček s »samopostrežbo«. Predalčnik s knjigami je na voljo obiskovalcem letnega kopališča, kmalu pa naj bi si ob knjigah krajšali čas v čakalnicah zdravstvenega doma, Hiši mladih in še v kateri od javnih ustanov, pa tudi v zasebnih lokalih in parkih.

Alenka Tratnik
V parku ob Lavričevi knjižnici je mimoidočim že na voljo lično poslikana knjigobežnica.

Pobudo za postavitev knjig v čakalnice zdravstvenega doma in še v katero drugo javno ustanovo je dal občinski svetnik Dejan Škvarč (SDS), v Lavričevi knjižnici pa so jo pozdravili, saj se, kot pravi direktor Artur Lipovž, navezuje na dejavnosti, s katerimi si prizadevajo, da bi bile knjige ljudem čim bolj dostopne. Tudi na mestih, kjer jih do zdaj še ni bilo mogoče prelistati ali si z njimi krajšati čas.

»Zdravstveni dom Ajdovščina bomo prosili za možnost, da v njihove čakalnice umestimo knjige, pri tem mislimo tudi na čakalnice za otroke, kjer bi lahko postavili slikanice in igrače, seveda če je na voljo primeren prostor. Ko človek čaka pred ambulanto, je včasih dobro malo preusmeriti misli, kako zanimivo zgodbo lahko prebere tudi ob pijači ali pri frizerju. S sodelavci Hiše mladih smo se o tem že pogovarjali, pobudo bomo posredovali tudi drugim javnim ustanovam v obeh občinah, frizerskim salonom, gostinskim obratom, informacijskim centrom,« je napovedal Lipovž.

Lavričeva knjižnica je v želji približevanja knjige občanom že pred leti na dvorišču ob Hublju postavila hiško knjigobežnico, kjer lahko mimoidoči knjigo prebirajo na klopci, jo odnesejo domov, vrnejo ali obdržijo. V hiško lahko položijo tudi katero z domače knjižne police, ker je ne želijo zavreči ali pa želijo, da jo preberejo tudi drugi. Enako poslanstvo ima voziček pred vhodom, ki so ga tja namestili v času covida, v sodelovanju z Zavodom za šport Ajdovščina so knjige na voljo tudi na letnem kopališču v Ajdovščini. Na izbiro so odpisane, toda še primerno ohranjene knjige za odrasle in za otroke.

V knjižnici ob tej priložnosti obujajo zamisel, da se vsaj eno knjigobežnico namesti na Lavričevem trgu, po eno tudi v parku Šturje ob otroškem igrišču ob Rizzatijevi vili in v Lokarjevem drevoredu. »Pobudo vsekakor pozdravljamo, še posebej ker izpostavlja domače avtorje in avtorice. Zadovoljni smo, ker nekateri Tici, informacijske točke in lokali že zdaj ponujajo v nakup knjige, ki jih je izdala Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ter knjige, ki govorijo o ljudeh in življenju v Vipavski dolini,« je pristavil Lipovž.