ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Fuoriseria nad Izolo peče zunajserijsko slastne pice

Zoran Triglav
18. 3. 2024, 12.53
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 14.02
Deli članek:

Oni dan smo se z druščino mudili v Izoli, v zaselku Šared. Tamkajšnja picerija Fuoriseria z najlepšim razgledom na slovensko morje je bila že dolgo na našem radarju. Seveda ne po naključju.

Zoran Triglav
Calzone queen. Preprosto slastna!

V piceriji zanimivega imena, ki pomeni toliko kot posebna serija oziroma nekaj posebnega in spominja na znamenito kancono Iztoka Mlakarja, ki poje: To ni navadna pupa, to je forišerja! In Fuoriserija ni navadna picerija. Je nekaj posebnega. Že zato, ker ponuja kar dve vrsti pice.

Zoran Triglav
Furiseria ponuja topel ambient in krasne pice napolitanskega ter domačega sloga.

V teh časih popularno napolitansko in »nonino«, takšno, kot smo jih hrustali nekoč. Pečeno v pločevinastih modelih, s hrustljavim robom in sočno sredico … Dandanes čista forišerja! Obe vrsti pice pripravijo na najboljši možni način ter iz najboljših sestavin. In v naši druščini se nismo mogli odločiti, katera je okusnejša. Skoraj bi se skregali, a so nas premamili okusi in vonjave …

Zoran Triglav
Furiseria je družinam prijazna picerija.

Picerija Fuoriseria v Šaredu, kamor vodi pot iz središča Izole, je razmeroma mlada družinska picerija, odprli so jo leta 2017. Vodita jo Alen in Ulla Ardela, v kuhinji pa dela še Ullin brat Miha Likar. Tako Alen kot Miha sta izkušena mojstra priprave pice, ki sta se udeležila že več tekmovanj. Nazadnje se je Alen letos uvrstil zelo visoko na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije. Njegov učitelj je bil nihče drug kot Jernej Berlot. Svojo zgodbo s picami je začel v garaži in po letu dni odprl svojo picerijo v Lokavcu nad Ajdovščino. Posel je stekel zelo dobro in že po pol leta so se preselili na Obalo, kjer sta se posla lotila skupaj z ženo Ullo.

Zoran Triglav
Srce Fuoriserie so (z desne) Alen in Ulla Ardela ter njen brat Miha Likar.

»Fuoriseria je bila prva picerija na Obali, ki je ponujala pice napolitanskega tipa. In prva tri leta smo se kar prerekali s strankami, ki tega niso bile navajene. Zanje je bilo to vse drugo, samo pica ne. Na srečo smo imeli toliko znanja, da smo jim vse lepo razložili in pravilno predstavili. Berlot je res dober učitelj.«

Zoran Triglav
Pice napolitanskega sloga se v vroči plinski peči spečejo v kakšni minuti.

Pice napolitanskega tipa (več kot 20 nadevov plus šest veganskih) pripravljajo v plinski peči na svoj način, pravi Ardela: »Niti se ne trudimo delati po pravilih AVPN, saj menim, da se mora vsak odločiti za neko svojo različico. Za svoj sil. Nenazadnje smo v Sloveniji in je treba okuse nekoliko prilagoditi. V našem primeru smo vključili kulturo istrskega okolja, denimo tartufe in naše oljčno olje, kar je tu zelo priljubljeno. Moraš jim dati ta pridih. Ključne sestavine (moka, paradižnik, mocarela …) so italijanske, sicer pa veliko nabavljamo od lokalnih pridelovalcev. Sam grem do njih in izberem, da je kakovost najboljša.«

Zoran Triglav
Furiseria ima v notranjosti topel ambient s pravim kaminom, kar je posebno prijetno pozimi.

Seveda smo šefa pobarali tudi glede testa. »Pripravljamo na hibridni način, tudi z 'lievito madre', torej z drožmi, ne samo s pivskim kvasom. Tega pride komaj pol grama na kilogram. To nam po okusu najbolj ustreza. Poseben je tudi naš mešalnik, ki dela na način ročnega zamesa in ne segreva testa. To nam načeloma zdrži do tri dni pri sobni temperaturi. Največkrat delamo z 2–3 dni starim testom in 67-odstotno hidracijo.«

Zoran Triglav
Margerita, od katere se še kadi.

Iz popolnoma enakega testa in z enako kakovostnimi sestavinami, a v drugačni, klasični električni peči pečejo tudi nonine pice oziroma »pizza della nona« s štirimi različnimi nadevi. Za lažjo predstavo lahko rečemo, da je to nekakšna poslovenjena različica detroitske pice, ki je debelejša, težja in spečena v pekaču pri nekoliko nižji temperaturi. Pečejo jo kar osem minut in načeloma nasiti dve osebi.

Zoran Triglav
Klasična pizza della nonna. Izjemno okusna nostalgija iz pločevinastega pladnja.
»Je za malo bolj lačne, že samo testo ima 450 gramov,« pojasni Ardela in dodaja, da so s tem dejansko picerija, ki zadovolji vsak okus. In okus noninih pic je v najboljšem pomenu besed kot v starih dobrih časih. Korošci bi rekli, tako kot pri Škufci. Omeniti velja še, da je na voljo tudi brezglutensko testo.

Zoran Triglav
Nonine pice se pečejo v pločevinastih modelih.

Fuoriseria ponuja poleg dveh vrst pice (oziroma treh, če štejemo še in calzone s sedmimi različnimi nadevi) in odličnih solat še posebnost: panunozzo. To je izvirno napolitanski pica sendvič, ponujajo pa sedem različnih nadevov. Napisal bom samo, da so tudi ti nesramno dobri in zelo priljubljeni! Prepričajte se sami.

Zoran Triglav
Panunozzo - nesramno dober in sočen napolitanski pica sendvič

Vse dobrote se da pri njih poplakniti z lepim naborom piva, od klasik do domačih pivovarjev (Reset, Reservoir dogs …). Ob tem je na voljo tudi nekaj izvrstnih buteljk mirnih vin (Černe, Cigoj …) in suhe penine. »Ampak večinoma še vedno naročajo pivo.« Omeniti velja še pekočo omako »Beast blood«, ki so jo razvili sami.

Zoran Triglav
Beast blood ali zverinska kri je krasna pekoča omaka na osnovi paradižnika.

Picerija Fuoriserija, ki ima poleg notranjih prostorov še pokrito in odprto teraso z igrali za otroke ter najlepšim razgledom na naše morje, je takšne sorte, da se boste vanjo vedno radi vračali na njihove izvrstne dobrote lokalnega navdiha. Je družinska in družinam prijazna. »Smo družinsko podjetje in z Ullo imava tudi mlado družino. Želimo ponujati sproščeno vzdušje in biti prijazni tako družinam z otroki, ne branimo pa se niti tistih z vzgojenimi kužki. Mi nismo fancy picerija!« zaključi Ardela. 

Zoran Triglav
Prijeten družinski lokal s pestro ponudbo lokalnega navdiha.