Prelomno

Je ta goveji riž hrana prihodnosti?

R.T.
14. 3. 2024, 19.31
Posodobljeno: 14. 3. 2024, 19.31
Deli članek:

V gonji za svetim gralom v prehrambeni industriji se prerivajo številna podjetja po svetu. Južnokorejska ekipa je prepričana, da ga je našla.

Profimedia
Skodelica govejega riža, hrane prihodnosti, ali pa tudi ne.

Južnokorejski znanstveniki, ki so se podpisali pod ta izdelek, so prepričani, da so storili velik korak k trajnostnemu, cenovno dostopnemu in okolju prijaznemu viru beljakovin, ki bo končno lahko nadomestil živinorejo. Imenuje se goveji riž ter je sestavljen iz točno tega, kar nosi v imenu, le da govedina v imenu ne prispe iz klavnice, temveč laboratorija. Raziskovalci na univerzi Yonsei v Seulu so namreč v riževih zrnih vzgojili celice govejega mesa.

Gre za prvi izdelek te vrste, se je pohvalil vodja ekipe, ki je »iznašla« goveji riž, profesor Jinkee Hong. Hong je pojasnil, da riževa zrnca uporabijo za osnovo za gojenje mišičnega tkiva in maščobnih celic. Z encimi najprej zagotovijo ugodno okolje za rast celic, nato v zrno vstavijo celice govejega mesa, in voila, dobijo hibridni izdelek, ki je videti kot riž roza barve.

Profimedia
V riževa zrna vstavijo celice govejega mesa.

Da so v zadnjem obdobju na tem področju prišli do preboja, so v zadnjem obdobju naznanili tudi v Singapurju, kjer so na osnovi soje razvili zelenjavnega piščanca in jeguljo, a je Hong prepričan, da ima njihov riž prednost pred sojo ali raznimi oreščki, saj je bolj prijazen do alergikov. Goveji riž vsebuje za približno 8 odstotkov več beljakovin in 7 odstotkov več maščob kot običajen riž. Cena? Približno slaba dva evra na kilogram, zaradi česar bo, kot je prepričan Hong, prijazen za denarnico in konkurenčen na trgovskih policah. Priznal je sicer, da jih čaka še nekaj izzivov predvsem po tehnični plati, pa tudi pri vprašanju, kako prepričati stranke z okusom in teksturo.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, so odzivi zaenkrat mešani. Keumu Dong-kyuju, ki je goveji riž nedavno poskusil v eni od restavracij v Seulu, se ideja zdi inovativna, a ga ni prepričala. »Po resnici, zdi se mi, da ne bo mogel reproducirati sočnosti ali teksture prave govedine.« Nemški turist Christian Krammel je bil nekoliko bolj optimističen. Priznal je, da se z govedino še ne more primerjati, a da je razvoj še v zgodnji fazi in da ima prihodnost.