Rastlinsko olje

Tegob nikoli ne zmanjka, tukaj je nekaj čudežnih rešitev

Maja Kopriva
18. 2. 2024, 21.10
Deli članek:

Ste vedeli, da je rastlinsko olje izjemno koristno pri odstranjevanju barve s kože, da si lahko z njim pomagamo pri odpiranju kozarcev in je odlično za loščenje nerjavnega jekla? Spoznajte trike!

Dreamstime
Na robove kontur nanesite nekaj olja, s čimer boste preprečili, da bi se barva zažrla v lasišče. ozimnica: Kozarce ozimnice boste precej lažje odprli, če boste robove premazali s kančkom olja. peka piškotov, peka: Merilne posode premažite z nekaj olja in preprečite, da bi se sestavine zlepile na stene.

Večina nas rastlinsko olje uporablja zgolj pri kuhi in peki, pa še v teh primerih naj bi, sodeč po številnih nasvetih o prehrani, negativno delovalo na telo. Pri tem naj torej velja pravilo zmernosti, a tokrat opisujemo njegovo vsestranskost še pri nekaterih drugih gospodinjskih opravilih.

Odstranjevanje barve

Časi, ki niso naklonjeni gospodarstvu in s tem povezanim dejavnostim, med katerimi je tudi frizerstvo, so marsikoga prisilili, da svojo pričesko uredi doma oziroma ji zagotovi vsaj osvežitev. A kot verjetno veste, barvanje las, predvsem s temnimi barvami, na koži pušča madeže. Vendar jih lahko preprečite, če na kožo pred barvanjem nanesete tanek sloj rastlinskega olja, saj preprečuje, da bi se barva vpila. Ta trik lahko uporabite tudi pri otrocih, preden se lotijo barvanja z akrilnimi ali temperabarvami. Rastlinsko olje je v veliko pomoč tudi pri izpiranju, saj poskrbi, da barvo hitreje odstranite z rok.

Odpiranje kozarcev

Navoj kozarcev, v katerih shranjujemo ozimnico, marmelade in kompote, se velikokrat močno »zlepi« s steklom, in tako kozarec le s težavo odpremo. Da se to ne bi zgodilo, čeprav boste kozarce dobro zaprli, pred tesnjenjem robove kozarcev, kjer je navoj, prevlecite s tanko plastjo rastlinskega olja. Tako jih boste veliko lažje odprli, a kljub temu zagotovili dobro tesnjenje.

Olje kot merilo

Radi kuhate in pečete ter se preizkušate v različnih kuharskih mojstrovinah? Potem veste, da se v kuhinji hitro nabere gora umazane posode, predvsem pri receptih, kjer je treba veliko tehtati in meriti. Da bi umazali manj posodic, eno uporabite za več stvari, ne da bi tvegali, da se ostanki tekočin in zmesi zlepijo ter jih bo težko odstraniti. Notranjost posodice premažite z nekaj kapljicami olivnega olja in preprečite sprijemanje ter si olajšajte merjenje.