Škoda oktavia

Najpriljubljenejši avto v Sloveniji z osveženim obrazom

P.P.
18. 2. 2024, 20.32
Deli članek:

Čehi so razkrili podobo prenovljene octavie, ki v Slovenijo prihaja še pred poletjem. Še naprej bo na voljo v limuzinski in kombi različici, ohranja pa štirikolesni pogon in dizelske motorje.

Škoda
ŠKODA OCTAVIA 2024 prenova

Prvič predstavljena leta 1996 je do danes po vsem svetu zabeležila že več kot sedem milijonov prodanih primerkov, že vrsto let pa je uvrščena med 10 najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi. Pri nas ima še nekoliko boljši status, saj velja za najbolje prodajan avtomobil v lanskem letu. Registriranih jih je bilo 1694. Prihodnost je za ta avtomobil nedvomno zagotovljena, a za zdaj si nihče ne upa napovedati v kakšni obliki. Zelo verjetno bo nekoč octavia tudi električna. 

Vmesna prenova ni prinesla korenite oblikovne prenove, v tem primeru gre bolj za piljenje obstoječih linij. Na sprednjem delu je na prvi pogled najbolj opazen spremenjen dnevni LED-podpis z osveženo obliko žarometov, nekoliko drugačna je maska, nekaj novih oblikovnih potez pa ima tudi odbijač. Da ne bi ostalo zgolj pri temu, so osvežili ponudbo platišč, zamešali nekaj novih barv in zadnje luči opremili z novo grafiko ter dinamičnimi smerniki. 

Škoda
ŠKODA OCTAVIA 2024 prenova

Kar zadeva potniško kabino, so spremembe bolj ali manj osredotočene na infozabavni vmesnik. Na seznamu serijske opreme še naprej ostaja 10-palčni osrednji zaslon, za doplačilo pa novemu vgradijo tudi večjega 13-palčnega, hkrati so poskrbeli za programsko prenovo infozabavnega sistema. Ta je enak tistemu iz novega tiguana oziroma passata varianta in je opremljen s podporo umetne inteligence (ChatGTP). Novo grafiko imajo še digitalni merilniki, na seznam serijske opreme so uvrstili še dvopodročno samodejno klimatsko napravo, uredili so močnejše polnjenje (45 vatov) povezanih naprav prek vhoda USB-C in hkrati izboljšali sistem zaklepanja brez uporabe ključa. Na izbiro so tudi ergonomski sedeži s certifikatom AGR in masažno funkcijo. Pri njihovih rešitvah Simply Clever so na seznam dodali še posebno namensko odlagalno mesto za shranjevanje torb, skodelic in steklenic potnikov na zadnji klopi, sredinski naslon za roko je bogatejši za držalo za telefon, velja izpostaviti, da sta strgalo za led in dežnik izdelana iz recikliranih materialov.

Škoda
ŠKODA OCTAVIA 2024 prenova

Motorizacija pri octavii je doživela nekaj blagih sprememb. Opazili smo, da dizelskega RS s štirikolesnim pogonom ne bo več v ponudbi, prav tako v začetku ne bo mogoče izbirati opcije 4x4. Slednja bo na voljo šele leta 2025 z uvedbo dvolitrskega TSI-motorja s 150 kilovati moči (204 KM). Športna izvedba RS bo vezana le še na kombinacijo z dvolitrskim TSI-motorjem, ki po novem razvija 195 kW (265 KM), vstopni 1,5-litrski TSI s 85 in 110 kilovati moči pa je lahko opremljen z dodatkom elektrifikacije (mehki hibrid). Dizla sta dva – dvolitrski TDI s 85 in 110 kilovati. 

Kot že omenjeno, avto na ceste prihaja sredi leta, ko bodo znane tudi cene. In te bodo zagotovo konkretno poskočile. 

Škoda
ŠKODA OCTAVIA 2024 prenova

Škoda
ŠKODA OCTAVIA 2024 prenova